Op vakantie vertrekken met een gerust gevoel begint met een grondige controle van uw wagen voor vertrek. Het belangrijkste punt van controle zijn ongetwijfeld de banden. Banden die niet de juiste spanning hebben of banden die tekenen van slijtage vertonen vormen een belangrijk risico voor uw veiligheid onderweg. Gebruik onderstaande handige checklist om u te helpen uw banden te inspecteren voor vertrek.

Naar schatting vertrekt meer dan de helft van de vakantiegangers tijdens de zomermaanden met de auto naar hun bestemming. Een op de twee vakantiegangers zou volgens een onderzoek door een bekende bandenfabrikant zelfs meer dan 1000 kilometer rijden om de bestemming te bereiken. Om te verzekeren dat dit langste traject van het jaar veilig en vlot verloopt is het noodzakelijk de banden van uw wagen goed te controleren. Goede banden met de juiste spanning verzekeren niet enkel veiligheid onderweg, ze kunnen ook het verbruik en de CO2-uitstoot van uw wagen beperken.

Bandenspanning controleren

Voor vertrek, en als u heel veel kilometers gaat rijden eventueel ook onderweg, controleert u de bandenspanning. Dat kan niet op het zicht, u zult dus een bandenspanningsmeter moeten gebruiken. Deze vindt u in de meeste tankstations op autosnelwegen. Ook garage bedrijven zullen u (meestal gratis) uw bandenspanning laten controleren.

Een band die onvoldoende opgepompt is kan bij hoge snelheden klappen. In dit soort situaties wordt de wagen bijzonder moeilijk te besturen, reden waarom een onjuiste bandenspanning zo gevaarlijk kan zijn. Daarnaast zorgt een te lage bandenspanning ook voor een hoger brandstofverbruik.

De juiste bandenspanning voor uw wagen kunt u terugvinden in de handleiding en meestal ook op een sticker in het portier aan de kant van de bestuurder of in het klepje van de tankdop. Daarnaast wordt aangeraden de spanning met 0,2 of 0,3 bar te verhogen wanneer uw wagen zwaar beladen is.

Bandenslijtage controleren

Naast de bandenspanning moet u natuurlijk ook de staat van uw banden goed controleren. Neem hier de tijd voor, tekens van slijtage zijn niet altijd op het eerste oog zichtbaar. Controleer of de slijtage-indicator nog niet bereikt werd en of er geen bultjes of scheurtjes te zien zijn op de buitenkant van de band. Controleer ook met de palm van uw hand of het oppervlak geen abnormale sporen van slijtage vertoont.

Vlak voor de vakantierit uw banden vervangen kan een goed idee zijn, zeker als uw banden anders toch binnenkort zouden moeten vervangen worden. Kijk even op banden-giga om snel uw nieuwe banden te bestellen en een afspraak te maken voor de montage!