Diamantstad Antwerpen

Antwerpen is al jarenlang zeer populair onder culinaire fijnproevers en liefhebbers van historische architectuur. In de welvarender kringen staat de Scheldestad al eeuwen bekend als dé Diamantstad. De Diamantwijk vlakbij het Centraal Station van Antwerpen is een zwaar beveiligde wijk; dit hart van de Antwerpse diamantindustrie is goed voor een omzet van 25-30 miljard per jaar.

Geschiedenis
In de 13e eeuw was het Belgische Brugge de grootste diamanthandelaar ter wereld. Op het moment dat Het Zwin verzandde verhuisde de diamanthandel zich naar Antwerpen. De techniek die gebruikt wordt om diamanten te slijpen was al uitgevonden, maar werd in Antwerpen tot perfectie verheven. In 1585 viel Antwerpen in handen van de Spanjaarden en vluchtten de meeste vaklieden naar Amsterdam. Tot het einde van de 80-jarige oorlog in 1648 kon Antwerpen zich nog handhaven als grootste diamanthandelaar ter wereld, maar toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie de heerschappij op zee opeiste was het gedaan. Alle diamanten van hoge kwaliteit werden aan Amsterdam geleverd en Antwerpen moest het met de mindere kwaliteit doen. Toen er begin vorige eeuw diverse diamantbeurzen werden opgericht in Antwerpen richtte de stad zich weer op en vandaag de dag mag het zich weer de grootste diamanthandelaar ter wereld noemen. Ongeveer 80% van de ongeslepen diamanten en 50% van de geslepen stenen passeert Antwerpen alvorens ze hun eindbestemming bereiken. De handel is goed voor 5-8% van de Belgische export.

Diamant District
Nadat er in 1981 een aanslag met een bomauto werd gepleegd in deze wijk werden er strenge veiligheidsmaatregelen genomen om de industrie te beschermen. Alle toegangswegen zijn afgesloten door middel van grote zinkplaten waar zelfs een vrachtwagen geen deukje in rijdt. Alleen de leden van het veiligheidscomité bepalen welke wagens het district in mogen rijden. Daarbij wordt elke vierkante centimeter in de wijk nauwlettend in de gaten gehouden met behulp van veiligheidscamera’s. Zelfs de vuilnisbakken zijn aangepast om de veiligheid te bevorderen. Alle openbare prullenbakken in het district zijn bestand tegen maar liefst 25 kilogram TNT.

Plaats een reactie