Afgelopen juni was ik op het Griekse eiland Rhodos en vroeg me al af waar daar de vluchtelingen te zien waren. Ik heb er in ieder geval niets van meegekregen tijdens een volle week waarin ik over het hele eiland gereisd heb. Nu, 3 maanden later, ben ik op een ander Grieks eiland: Kreta. Ook op dit grootste vakantie-eiland van Griekenland heb ik geen vluchteling kunnen bespeuren. Ik ben in de havens van Heraklion, Chania en Rethymnon geweest, naar heb alleen maar toeristen en locals kunnen ontdekken.

Ze zullen er heus wel zijn hoor, ergens in Griekenland. Zo zou er op Kos op dit moment wel wat overlast zijn door Syrische vluchtelingen, maar dat heb ik alleen maar uit de media opgepikt. Helaas laten veel vakantiegangers zich leiden door de berichten in de media. Het gevolg is dat mensen deze zomer toch voor een andere vakantie dan Griekenland kozen. Sommige mensen die al een vakantie naar Griekenland gekocht hebben, hebben deze zelfs omgeboekt of geannuleerd. Dit alles uit angst voor wat vluchtelingen of een Grexit. Nou mensen, ik kan jullie vertellen dat ik me op beide reizen naar Griekenland heel erg welkom gevoeld heb en dat ik niets negatiefs ervaren heb.

Hopelijk dat jullie volgend jaar (of dit naseizoen nog) overwegen om toch naar Griekenland te gaan. Het land en de Grieken kunnen het goed gebruiken. En jullie hebben bijna gegarandeerd een geweldige vakantie.