Waar zijn die vluchtelingen?

Afgelopen juni was ik op het Griekse eiland Rhodos en vroeg me al af waar daar de vluchtelingen te zien waren. Ik heb er in ieder geval niets van meegekregen tijdens een volle week waarin ik over het hele eiland gereisd heb. Nu, 3 maanden later, ben ik op een ander Grieks eiland: Kreta. Ook op dit grootste vakantie-eiland van Griekenland heb ik geen vluchteling kunnen bespeuren. Ik ben in de havens van Heraklion, Chania en Rethymnon geweest, naar heb alleen maar toeristen en locals kunnen ontdekken.

Ze zullen er heus wel zijn hoor, ergens in Griekenland. Zo zou er op Kos op dit moment wel wat overlast zijn door Syrische vluchtelingen, maar dat heb ik alleen maar uit de media opgepikt. Helaas laten veel vakantiegangers zich leiden door de berichten in de media. Het gevolg is dat mensen deze zomer toch voor een andere vakantie dan Griekenland kozen. Sommige mensen die al een vakantie naar Griekenland gekocht hebben, hebben deze zelfs omgeboekt of geannuleerd. Dit alles uit angst voor wat vluchtelingen of een Grexit. Nou mensen, ik kan jullie vertellen dat ik me op beide reizen naar Griekenland heel erg welkom gevoeld heb en dat ik niets negatiefs ervaren heb.

Hopelijk dat jullie volgend jaar (of dit naseizoen nog) overwegen om toch naar Griekenland te gaan. Het land en de Grieken kunnen het goed gebruiken. En jullie hebben bijna gegarandeerd een geweldige vakantie.

3 gedachten over “Waar zijn die vluchtelingen?”

 1. Ik zit nu op dit moment op Kos. Ik wil graag even wat rechtzetten wat de media allemaal wel niet naar buiten gooit. Er is geen sprake van overlast of chaos. De meeste vluchtelingen zijn aardig, beleefd en voor zover ik kon inschatten vandaag, ook vrolijk en blij dat ze hier zijn. Toegegeven, de parken staan vol met koepeltentjes, maar daar heeft verder niemand last van. Kortom, kom naar Kos mensen!

 2. Beste Patrick,

  Als je op zoek bent naar vluchtelingen, kom dan naar Samos, daar komende er dagelijks honderden binnen. Dit heb ik met mijn eigen ogen waargenomen en heb ik er ook enkele gesproken.
  Het strand net buiten Samos licht vol kapot gestoken rubberbootjes. In Samos stad hebben ze met hun reddingsvesten een routewijzing gemaakt om zo bij het aanmeldcentra te komen.
  Dus als je dagelijks praat over honderden vluchtelingen zijn er tijdens onze vakantie inmiddels duizenden aangekomen. Het zijn veelal gezinnen met echt jonge kinderen.

 3. Beste Patrick.

  Wij zijn in juni 14 dagen naar Lesbos geweest en we hebben daar zéker meer dan 1000 vluchtelingen gezien.
  Zij liepen in grote groepen over de 2 grootste “snelwegen” die Lesbos rijk is. Wij hebben de reddingsvesten,schoenen, lege flessen, zwembandjes, kleding, troep, tassen en stukgesneden spiksplinter nieuwe rubberboten op de stranden zien liggen. Ook hebben wij de lokale bevolking zien zeulen met zwemvesten en boten. Zij juist waren degene die het opruimden. Ook voeren zij uit om die mensen te redden die in kleine rubber bootjes de zee over voeren. Bij de stad Molivos is de lengte van de oversteek maar zo’n 1200 tot 1500 meter. En dan nog moesten ze 3 dagen lopen om zich te registreren in de stad Mitellini.
  Wij hadden een auto gehuurd en we moesten regelmatig óm de mensen heen rijden die languit op de weg verspreid lagen en we hebben bedelende mensen achter ons aan gehad.
  Het was zó erg dat we besloten hebben om onze reisplannen te veranderen en alleen de zuidkant van het eiland te verkennen.
  Wij hebben wél die gelukszoekers die goed in de kleding zaten zien lopen, maar ook die échte vluchtelingen uit bv Afrika en Pakistan.
  Lesbos is voorlopig nog niet van de vluchtelingen af….. lees dit verhaal maar, geplaatst op 17-10-2015. Lesbos worstelt met registratie vluchtelingen. even knippen en plakken….

Plaats een reactie