Ontdek de vijf UNESCO World Heritage Sites in Canada’s Alberta

Op zoek naar het oorspronkelijke Canada? Dan zit je goed in Alberta! Indrukwekkend hoge bergen, enorme donkere bossen vol met wilde dieren en kristalheldere blauwe meren in het westen, wilde rivieren en eindeloze, onbewoonde vlaktes in het noorden en weidse prairies en dinosaurusbotten in het oosten: een reis door Alberta is adembenemend. Met maar liefst vijf nationale parken en 62 provinciale parken bezit Alberta de meeste natuurparken van heel Canada. Daarbij komt nog dat vijf gebieden in deze provincie zijn benoemd tot UNESCO World Heritage Sites.

Sterren kijken, turquoise meren en besneeuwde bergtoppen
Vaak denken mensen bij Canada aan de Rocky Mountains, en dat is niet voor niks. De spectaculaire landschappen van de Canadian Rockies zijn een must visit voor iedereen. Sinds 1984 is het hele gebied opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco en je vindt hier onder andere Yoho, Banff en Jasper national parks. In Jasper National Park is het geweldig sterrenkijken. En daarom wordt van 16 tot 25 oktober het jaarlijkse Dark Sky Festival georganiseerd.

Rotsen, kliffen en prairies
Helemaal in het zuiden van Alberta, bij de grens met de Verenigde Staten, vind je Waterton-Glacier International Peace Park, een droomplek voor iedere wildspotter. In dit gebied is de grootste verscheidenheid aan planten en dieren van heel West Canada te vinden.  Van elanden en beren in de groene bossen rond het Waterton Lake tot coyotes, wapiti’s en witstaartherten in de prairies rondom Waterton Village. Het hoogtepunt van het park is Upper Waterton Lake, het diepste meer in de omgeving waar je boottochten kunt maken en zelfs kunt waterskiën en duiken. Iets meer naar het noorden ligt nog een Unesco site: Head-Smashed-In Buffalo Jump. Dit is een enorme rotsformatie die door de Indianen werd gebruikt tijdens de bizonjacht. Het gebied biedt prachtige vergezichten over indrukwekkende rotsen en kliffen.

Dinosaurussen en onbewoonde vlaktes
Wanneer je meer naar het oosten van Alberta trekt kom je in de Canadian Badlands, een door erosie ontstaand droog landschap vol canyons, ravijnen en ‘hoodoo’s’ (aardpiramides). Midden in dit gebied ligt het Dinosaur Provincial Park, een van de rijkste vindplaatsen van dinosaurus fossielen ter wereld. Breng een bezoekje aan dit bijzondere park en ga aan de hand van een dino-lijst die je bij binnenkomst krijgt op zoek naar de botten van alle dinosaurussen die hier ooit geleefd hebben. Wanneer je vervolgens naar het uiterste noorden van Alberta trekt kom je in het laatste Unesco park: Wood Buffalo National Park. Dit is het allergrootste natuurpark van Noord-Amerika en is opgericht om de laatste Canadese bizonkuddes te redden. Het gebied bestaat uit eindeloze, onbewoonde vlaktes met veel wilde rivieren en de grootste rivierendelta ter wereld en het is het thuis voor een grote verscheidenheid aan wildlife, zoals beren, lynxen, kraanvogels en natuurlijk bizons.

Plaats een reactie