Florence de stad van Dante

Misschien wel één van de mooiste steden van Italië is Florence. Dit ongetwijfeld door de omgeving Toscane, maar ook door de lange culturele geschiedenis. Zo is Florence naast dat het al een belangrijke plaats was in de Romeinse tijd ook de stad die mag claimen dat de Renaissance hier geboren is. Naast dat het de geboorteplaats van de Renaissance is, is het ook de geboorteplaats van de 13e en 14e eeuwse schrijver en dichter Dante.
Iets wat Florence dan ook zeker niet onder stoelen of banken schuift. Naast dat hij vooral bekend is om zijn schrijfwerk heeft hij ook een korte politieke carrière gehad. Dante is Florence

Veel betekend
Dante heeft veel betekend voor de stad Florence. Hij was dan ook naast schrijver en dichter veel meer. Hij was ook een gevierd wetenschapper, filosoof en retoricus. Op deze manier heeft hij zijn stempel op Florence gedrukt. Alleen zijn lidmaatschap van de Ghibelijnen heeft er wel voor gezorgd dat hij uiteindelijk verbannen werd uit Florence.
De Ghibelijnen waren een politieke stroming die zich afkeerde tegen de pauselijke macht. Iets wat zeker in die tijd zeer gevoelig lag. Het was slechts een korte politieke loopbaan, maar het had grote gevolgen voor zijn reputatie. Later is dat natuurlijk allemaal in het juiste perspectief geplaatst en tegenwoordig wordt hij alom geëerd door de stad Florence.

Dante is nog altijd aanwezig
Wanneer door Florence wandelt zie je overal sporen van die verering van Dante. Zo is er het Dantehuis, tegenwoordig het museum van Dante. Deze locatie is gekozen omdat is gebleken uit oude documenten dat Dante hier mogelijk heeft geleefd. Casi di Dante is dan ook zeker een interessante plaats om wat meer te weten te komen van het leven van Dante en wat hij heeft betekent voor Florence en ook de landerijen ver daarbuiten. Dat we het nu over hem hebben wil zeggen dat hij voor de ganse wereld een verrijking is geweest . Naast het Dante Huis zijn ook nog op andere plaatsen in de stad sporen te vinden van waarschijnlijk de beroemdste inwoner van Florence.

1 gedachte over “Florence de stad van Dante”

Plaats een reactie