Zomersolden 2015

Nog eventjes en dan gaan de zomersolden in België weer van start. Op 1 juli begint deze jaarlijkse zomeruitverkoop in steden zoals Antwerpen, Brussel en Gent. Wie een nieuwe zomergarderobe nodig heeft en nog enkele weken kan wachten, die kan dankzij de zomersolden vele euro’s besparen.

De regels

In tegenstelling tot in Nederland waar een ondernemer zelf bepaalt wanneer hij uitverkoop houdt zijn de uitverkoopperiodes in België wettelijk vastgelegd. De uitverkoop staat in België bekend als solden. Twee keer per jaar wordt er een solden gehouden; een zomer- en een wintersolden. De zomersolden 2015 wordt gehouden van woensdag 1 juli tot en met vrijdag 31 juli.

Sperperiode

In de maand voorafgaand aan de solden geldt er een zogenaamde sperperiode. Tijdens deze periode mogen de prijzen wel verlaagd worden, maar er mag geen ruchtbaarheid aan gegeven worden. Bordjes met kortingspercentages, doorgekraste prijzen en andere vormen van reclame over prijsdalingen zijn tijdens deze periode dus niet toegestaan. De sperperiode geldt momenteel alleen nog maar voor kleding, schoenen en lederwaren en is bedoeld om de consument de kans te geven de prijzen van afgeprijsde producten te vergelijken en zo na te gaan of afgeprijsde producten werkelijk in prijs zijn verlaagd. België is het enige land in Europa met een dergelijke periode voorafgaand aan de uitverkoop.

Kortingen

Tijdens de zomersolden worden er doorgaans hoge kortingen gegeven. Gemiddeld liggen de kortingen tussen de 30-70%. Sommige winkeliers geven zelfs kortingen van 80%. De meeste winkeliers werken tijdens de solden met oplopende kortingen, aan het einde van de solden zijn de kortingen het hoogst. Wanneer je echt flink wilt besparen kun je dus het beste tot het einde van de maand wachten met inslaan. Je loopt dan wel het risico dat het grootste gedeelte van de voorraad al is verkocht.
Ook de kortingen die verstrekt worden moeten aan wettelijke regels voldoen. De getoonde kortingen moeten berekend worden naar aanleiding van de laagste prijs die voor het artikel werd gevraagd in de maand voorafgaand aan de solden.
Tijdens de zomersolden wordt er ook een koopzondag gehouden. Meestal wordt er voor gekozen deze tijdens de eerste zondag van de solden te houden. De winkels zijn dan van 1200u-1800u geopend voor het winkelend publiek. De drukte tijdens de koopzondag hangt zeer sterk van het weer af. Wanneer het lekker weer is kiezen de meesten er toch voor om lekker van de zon te genieten in plaats van de winkels in te duiken.

Plaats een reactie