National Gallerys of Scotland

Cultuurliefhebbers hebben niets te klagen tijdens een bezoek aan de eeuwenoude Schotse havenstad Edinburgh. Naast de vele bezienswaardigheden, zoals Castle rock en ‘Edinburgh Castle’ herbergt de stad ook de zogeheten ‘National Galeries of Scotland’. Nu zul je misschien denken dat dit een tikfout is, maar dat is niet zo. De ‘National Galeries of Scotland’ bestaan namelijk maar liefst uit 5 sites die allemaal te bewonderen zijn in Edinburgh.
Deze zijn de ‘National Gallery of Scotland’ zelf, de ‘Royal Scottisch Academy’, de ‘Scottisch National Potrait Gallery’, de ‘Scottisch National Gallery of modern art’ en de ‘Dean Gallery’. Alle vijf nationale musea met allemaal hun eigen troeven.

National Gallery of Scotland en Royal Scottisch Academy
Deze eerste de bekendste van de 5 nationale musea. Het museum is gehuisvest in het hart van de oude stad van Edinburgh en herbergt een grote collectie neoklassieke werken. Het gebouw waarin het museum zit is door William Henry Playfair ontworpen en dateert uit 1859.
Twee van de vijf nationale musea hebben onderdak in dit gebouw. Ook de ‘Royal Scottisch Academy’ herbergt haar collectie in het architectonische bouwwerk van Playfair. Dit museum is ooit opgericht om de hedendaagse kunst van Schotland te prometen. Dit doen zij al sinds 1826 en daardoor is er een mooi collectie van Schotse hedendaagse kunst opgebouwd van de laatste 190 jaar alweer. Zo zie je maar dat hedendaags ook een geschiedenis kan hebben.

Scottisch National Potrait Gallery
Dit museum is ook gehuisvest in een prachtig Neogotisch gebouw van rood zandsteen. Het ontwerp is van Robert Rowand Anderson en het gebouw opende haar deuren rond 1889. Dit is ook het jaar dat het museum, dat werd gesticht door krantenmagnaat John Ridgley Findlay, werd geopend.
Portretten van beroemde Schotten zijn hier verzameld. Sean Connery, Walter Scot en Tyda Swinton zijn slechts een kleine greep van de bekende schotse gezichten die hier aan de muur prijken.

Scottisch National Gallery of Modern Art
De nationale collectie met moderne kunst is ondergebracht in dit museum. Ook dit museum is gehuisvest in een prachtig bouwwerk. In dit geval ontworpen door William Burn en geopend in 1828. Het museum zit er sinds 1980.
Werken van Matisse, Picasso, Mondriaan en Lichtenstein zijn slechtst een kleine greep van de vele iconische namen waarvan hier werken te vinden zijn. Het vaak kleurrijke en je fantasie stimulerende werk maakt het museum ook een uitstekende bestemming om te bezoeken met kinderen die geprikkeld zullen worden door vele creatieve werken.

Dean Gallery
De laatste van de vijf nationale musea in Edinburgh is de ‘Dean Gallery’. Deze ligt tegenover de ‘National Gallery of Modern Art’. Dat maakt het dus goed mogelijk om beide musea te bezoeken. Het museum werd geopend in 1999 in het gebouw dat werd ontworpen door Thomas Hamilton en dateert uit 1830. Ook hier vind je moderne kunst. Wederom van grote namen, bovendien is er een indrukwekkende beeldentuin.

Kunst en cultuurliefhebbers zullen zich zeker niet vervelen wanneer zij een stedentrip maken naar het historisch Schotse Edinburgh.

Plaats een reactie