Culinair Vlaanderen

Dat je voor lekker eten en drinken zuidwaarts moet reizen is bij veel lekkerbekken bekend. Vlaanderen staat in Nederland bekend als een gewest waar je terecht kunt om te genieten van het Bourgondische leven. Niet voor niets dat juist in het prachtige Vlaanderen ook dit jaar weer een aantal topevenementen georganiseerd worden op culinair gebied. Wij hebben ze op een rijtje gezet zodat u alvast weet wanneer u richting België af zou moeten reizen om kennis te maken met het lekkerste wat Vlaanderen te bieden heeft.

Brussel Culinaria
6 t/m 10 mei

Een citytrip naar Brussel is een ideale combinatie van cultuur en tafelplezier. Neem een kijkje in één van de talloze musea die de hoofdstad rijk is, en sluit de dag af in een van de vele lekkere restaurants. Brussel Culinaria is een culinair festival waar je kan genieten van de lekkerste gerechten van sterrenchefs en opkomend culinair talent.

Na film, mode en muziek, domeinen waar de “Belgian Touch” al langer zichtbaar is, droomt ook Culinaria ervan om het Noorden en het Zuiden van België te verenigen op zijn manier, in een groot fijnproeversverbond.
www.culinariasquare.com

Gent Smaakt
13 t/m 17 mei

Gent is een culinair paradijs met een waaier aan keuken en concepten: van oerdegelijk Vlaamse kost, over verfijnde gastronomie, kwalitatieve fastfood, tot trendy wining & dining.

Gent Smaakt! weerspiegelt deze diversiteit, en laat elke bezoeker genieten van het culinaire aanbod van een 15-tal gevestigde waarden. Vanuit hun open keukens laten zij u graag kennismaken met enkele van hun signature-dishes. Ieder van uw gezelschap kan de gerechtjes afhalen bij de chefs van zijn of haar keuze, en er vervolgens toch samen van genieten op een van de terrassen.
www.gentsmaakt.be

Antwerpen Proeft
14 t/m 17 mei

Het is al weer de 9de editie van culinair publieksfestival Antwerpen Proeft. Met zowel outdoor als indoor stands, bars en terrassen zijn we op alle weersomstandigheden voorbereid. Net als vorig jaar strijken we aan en in de Waagnatie neer. Deze A-locatie met onbetaalbaar uitzicht op de Schelde ligt in de wijk Eilandje, nu dé hotspot van het Antwerpse stadscentrum. Het gaat van klassiek Belgisch-Frans tot authentiek Aziatisch, van sterrenchefs tot jong talent, van barbecue tot veggie, van oesters tot desserts. Ook food trucks en kleinere producenten zijn aanwezig.
www.antwerpenproeft.be

à l’Ostendaise
27 & 28 juni

Voor verse vis moet je in Oostende zijn. De vissers dagen de Oostendse chefs uit. Van 28 juni 2013 tot eind december 2014 staat “à l’ostendaise” op de kaart: een mix van smaakvolle evenementen, creatieve streekgerechten, maritieme wandelingen en ‘Aan Tafel Met’ de visser.

Tijdens het ‘Kom proeven’-weekend op het Zeeheldenplein gaan de Oostendse chef-koks live aan de slag met vis en schaaldieren uit de Noordzee.
www.ostendaise.be

Hapje-Tapje Leuven
2 augustus

Hapje-Tapje steunt op twee pijlers: de culinaire markt in en rond de Muntstraat en de biermarkt op de Oude Markt. Op de culinaire markt verwennen een veertigtal standhouders de bezoeker met lekkere proevertjes voor een prijs tussen € 1 en € 4. Op de Biermarkt kan je met proefglaasjes kennismaken met de rijke Belgische biertraditie. Op de Grote Markt vindt een showcooking plaats. Daarnaast is er veel animatie, muziek en de legendarische barmannenrace.
www.hapje-tapje.be

Brugge Kookeet
26 t/m 28 september

Brugge Kookeet is dit jaar al aan zijn vijfde editie toe! De voorbije vier jaar is Kookeet uitgegroeid tot het belangrijkste gastronomische evenement in Vlaanderen met jaarlijks 100.000 bezoekers. Kookeet vindt dit jaar plaats op 26, 27 en 28 september. Nieuwe locatie Kookeet verhuist dit jaar naar de achterkant van het station. Dit gloednieuwe plein, dat groter is dan ’t Zand, biedt meer mogelijkheden voor de opstelling van de eetstanden en drankenstanden. In het ‘Kookpaleis’zijn gratis kookdemonstraties van de deelnemende topchefs. Sterrenchef Geert Van Hecke van De Karmeliet*** is peter van Kookeet en waakt samen met topchef Patrick Devos en shock-o-latier Dominique Persoone over de kwaliteit van het evenement. De 30 Brugse chefs die dit jaar deelnemen behoren zonder uitzondering tot de culinaire top, met een of meerdere Michelinster(ren), een Bib Gourmandvermelding of hoge score bij Gault Milliau.
www.bruggeplus.be

Plaats een reactie