Do not disturb

Hoe dwingend is het het hangertje wat je aan de deurklink van je hotelkamer hangt? Paginablog zocht het uit.

Voor je eigen huis is het duidelijk, niemand mag de woning van een ander zonder toestemming betreden, zelfs de verhuurder van je woning heeft het nakijken, maar hoe is het gesteld met een hotelkamer? Mag het kamermeisje zomaar naar binnen, en wat is de rechtsgeldigheid van het Niet storen bordje?

Iedereen kent de situatie wel, je ligt nog lekker te dommelen, noem het de naweeën van een bijzonder gezellige nacht met net een prosecco te veel.  Of je staat al onder de douche, je lichaam bedekt in een dikke laag schuim, en jawel hoor er wordt geklopt op de deur. “Housekeeping!” hoor je met een zacht stemmetje aan de andere kant van de deur, nog voor je wat kunt zeggen staat deze lieftallige dame al oog in oog met je.  Verdorie denk je, had ik nu maar dat bordje aan de deur gehangen.

Volgens een woordvoerder van  een Duits hotel heeft het bordje wel degelijk rechtsgronden, zodra jij dat bordje namelijk aan je deur hangt mogen medewerkers van het hotel je kamer niet betreden. De privé sfeer in je hotelkamer kamer is iets wat door 99% van de hotels strikt wordt bewaakt. Het bordje heeft dus een duidelijke betekenis voor iedereen in het hotel en dient te worden gerespecteerd.

Gesteund wordt dit door een uitspraak van een rechter in Duitsland. Een vrouw had voor een zakenreis een kamer gereserveerd in een hotel en had direct bij binnenkomst een bordje niet storen opgehangen. Toen haar man haar ’s avonds niet kon bereiken op haar telefoon en zij ook haar telefoon op de kamer niet oppakte werd de man een beetje ongerust en verzocht de hotelreceptionist om te gaan kijken, deze weigerde vanwege het do-not-disturb bordje. Wat zij wel kon doen was een briefje met een terugbel verzoek onder de deur door schuiven. Toen daar vervolgens na 24 nog geen gehoor aan werd gegeven heeft de receptioniste besloten na 48 uur alsnog de deur te openen, zij vond vervolgens de vrouw buiten bewusteloos in bed en werd direct op de spoedeisende hulp opgenomen waar zij 5 dagen in coma lag.

Deze vrouw en haar man klaagde vervolgens het hotel aan en wilde smartengeld  deze claim werd door de rechter afgewezen omdat het negeren van het bordje zwaar weegt op de inbreuk van de privacy.

2 gedachten over “Do not disturb”

  1. Irritant is als ze je gewoon telefonisch lastig vallen vanaf de receptie terwijl je niet gestoord wil worden. Helemaal leuk als je nog ligt te maffen vanwege jetlag. Stelletje kutten.

Plaats een reactie