Carnaval in de Ardennen

Traditiegetrouw wordt er elk jaar voordat de vastenperiode begint uitbundig carnaval gevierd. Dit van oorsprong katholieke feest dat waarschijnlijk ook heidense wortels heeft wordt in ons land voornamelijk beneden de grote rivieren gevierd. Wie kent de beelden van de meest prachtig versierde wagens tijdens de optochten niet? Om nog maar te zwijgen van de duizenden mensen die zich tot in de vroege uurtjes uitleven op de beste carnavalskrakers.
Carnaval wordt al sinds mensenheugenis gevierd en niet alleen in ons kikkerlandje; overal ter wereld staat het bekend als een groot feest; zo ook in de Belgische Ardennen.

Verschillende tradities

Wat opvalt over de carnavalsgebruiken in de Ardennen is dat ze overal anders zijn. In sommige plaatsen wordt carnaval gevierd met optochten, verkleedpartijen en een Prins Carnaval die de sleutel van de stad krijgt om hiermee het feest te openen. In andere plaatsen in de Ardennen worden er grote vreugdevuren aangelegd waar de feestende mensenmassa’s zich omheen begeven. In deze plaatsen nemen mythologische wezens als reuzen, feeën en kabouters een prominente plaats in. Zo wordt er in verschillende plaatsen in de Ardennen traditiegetrouw jacht gemaakt op een heks die aan het einde van carnaval verbrand wordt.
Wat ook opvalt in de Ardennen is dat men niet overal gelijktijdig carnaval viert. De periode waarin het feest plaatsvindt ligt elk jaar tussen 4 februari en 19 maart.

Welke plaatsen?

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte plek om het carnaval te ontvluchten kun je dus beter niet afreizen naar de Ardennen. Wil je carnaval eens buiten je eigen woonplaats vieren dan zijn de Ardennen een absolute aanrader. De Belgen staan erom bekend dat ze een gezellig feestje kunnen bouwen en ook hier vloeit het bier rijkelijk en zijn de lekkernijen niet te versmaden.
In de volgende plaatsen kun je goed terecht om carnaval in de Ardennen te vieren: Houffalize, La Roche en Ardenne, Stavelot, Wellin, Binche en Malmedy.

Plaats een reactie