Stedentrip naar Helsinki

Europa heeft zoveel leuke verschillende bestemmingen die een stedentrip waardig zijn. Tegenwoordig met de goedkope budgetmaatschappijen is praktische elke stedentrip waardige stad in Europa op slechts enkele uren vliegen betaalbaar bereikbaar. We hoeven het dus niet meer te zoeken op bestemmingen dicht bij huis of de grote populaire steden waar veel vliegverkeer naartoe gaat. Tegenwoordig zijn er zoveel kleinere goedkope maatschappijen in Europa dat er een wijd scala aan steden is aan te doen. Eén van die steden die tegenwoordig goed bereikbaar is tegen een redelijk gunstig tarief is de Finse hoofdstad Helsinki.

De beste periode
Helsinki kan zeker de moeite van een stedentrip waard zijn. Toch is het wel even goed opletten in welke periode je het beste afreist naar de Finse Hoofdstad. Deze stad ligt namelijk redelijk in het noorden van Europa. Zeker in de winterperiode is het hier koud en is er maar weinig daglicht. In de maanden november, december en januari ligt het aantal uren zon slechts op 1 uur per dag. Ook valt er in deze periode zo’n 20 dagen per maand neerslag. Het enige voordeel is wel dat dit, met een gemiddelde maximum temperatuur onder het vriespunt, in de vorm van sneeuw is. Al met al moet je toch erop rekenen dat de winterperiode koud is en dat de grootste delen van de dag donker is. Natuurlijk speelt Helsinki hier wel op in door de stad in deze periode fraai te verlichten zodat zelf deze periode aandoenlijk kan zijn.

Een andere periode om de Finse hoofdstad te bezoeken is tijdens de zomermaanden. In de maanden juni, juli en augustus liggen de maximum temperaturen rond of net boven de twintig graden. Ook zijn er relatief minder neerslagdagen dan in de overige periodes van het jaar. Hierbij is vooral de maand juni gemiddeld het minst nat met 11 neerslagdagen. Ook in zijn de dagen lang in de zomerperiode. Het gemiddeld aantal zonuren ligt zo rond de 9, maar het aantal uren daglicht met maximaal 16 is zelfs nog hoger. Een uitstekende periode om lang te kunnen genieten op bijvoorbeeld een terras.

Wat is er toen
Helsinki werd in 1550 gesticht door koning Gustaaf. De stad ligt aan de Finse zee. Deze zee is een vertakking van de Baltische zee. Wanneer je vanuit de stad naar de overkant zou zwemmen zou je kunnen uitkomen in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Hier heb je dus ook al meteen de eerste bezienswaardigheid van Helsinki; haar ligging aan zee. Grote veerboten kunnen aanmeren in centrum van de stad. Het marktplein, waar het centrum van Helsinki rondom is opgebouwd, ligt namelijk pal aan het water. Dit zorgt voor een vrij uniek stadsbeeld. Naast dit prachtige aspect zijn er ook tal van mooie gebouwen, zoals de Temppeliaukiokerk (rotskerk), de domkerk, de Oespensi Kathedraal en de Suomenlinna ; een vesting die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.
Naast mooie oudere en nieuwere gebouwen zijn er ook een aantal musea zoals het Fins Architectuurmuseum, het Kiaska (museum voor hedendaagse kunst) en het nationaal museum van Finland. Ook als winkelstad is Helsinki een leuke stad. Je kunt hier naast de gangbare winkelproducten ook prachtige Finse design kopen en andere typische streekproducten.

Helsinki is gewoon een levendige stad waar veel te doen is. De Finse hoofdstad telt ongeveer 600.000 inwoners. Dit is betrekkelijk weinig en betekent dus ook dat je best wel de ruimte hebt. Laat je verassen door deze prachtige stad aan de Finse zee.

Plaats een reactie