Nederlands praten in Frankrijk

Iedereen kent de koppigheid van de Fransen wel. Zij denken dat Frans nog steeds een wereldtaal is. De meeste Fransen weigeren zich nog altijd te verdiepen in andere talen. Dat is een groot contrast met het aantal talen dat de gemiddelde Nederlander of Belg machtig is. Natuurlijk ook een hele ander uitgangspositie als je uit een klein landje komt. Toch is er een plek in Frankrijk waar de kans aanwezig is dat je wordt begrepen als je Nederlands praat. Dit hebben we te danken aan Vlaanderen. Vlaanderen is niet alleen het Nederlandstalige deel van België, maar van oorsprong liep Vlaanderen ook door in Frankrijk. Een mooi voorbeeld hiervan is de plaats Rijsel, beter bekend onder naam Lille.

De hoofdstad van Frans Vlaanderen
Rijsel is de hoofdstad van Frans Vlaanderen. Tegenwoordig wordt er wel veel Frans gesproken in deze regio, maar van oorsprong is dit een Vlaamse regio. Willen weten wanneer deze regio nog echt Vlaams was, dan moeten we terug gaan naar de 17e eeuw. Het was in deze eeuw dat de regio officieel bij Frankrijk kwam. Sindsdien is Rijsel dan ook Lille gaan heten. Toch is het nog altijd zo dat Rijsel ook een officiële naam is. In de gehele streek van Frans Vlaanderen hebben de plaatsen zowel een Franse als Nederlandse naam. De Vlaamse cultuur is al die jaren dus nogal altijd diep geworteld en gerespecteerd.

Nederlands
Jaren lang was er een tendens dat de Nederlandse taal steeds minder werd gesproken in Frans Vlaanderen. De jongste jaren is er echter een kentering hierin. Dit heeft twee redenen; ten eerste het feit dat de bewoners van deze regio trots zijn op hun culturele achtergrond. Eerst manifesteerde dit zich vooral in culturele uitingen, maar de laatste jaren begint deze culturele trots zich steeds dieper te wortelen waardoor ook een hernieuwde interesse is ontstaan in de Vlaamse taalcultuur. Naast de culturele interessen is er ook een economisch motief voor de toenemende interesse in het Frans Vlaams en Nederlands. De economie in het noorden van Frankrijk is beduidend zwakker dan die van Vlaanderen. Steeds meer mensen uit de regio zoeken dus carrièremogelijkheden bij de noorderburen.

Bezoek Rijsel
Behalve dat Rijsel de hoofdstad is van Frans Vlaanderen, is Lille ook gewoon een mooie Vlaamse stad met bijvoorbeeld een typische Vlaamse Belfort en andere gebouwen die je tegenkomt in Vlaamse steden. Naast de Vlaamse cultuur vind hier ook veel Franse culturele uitingen. Deze vermenging van culturen maakt de stad uniek Lille is een vrij grote stad met bijna 300.000 inwoners. Er zijn veel musea, winkelgebieden en andere bezienswaardigheden te vinden. Het is een stad die zeker een stedentrip waardig is. Een stad met een interessante geschiedenis en bovendien één van de weinige steden in Frankrijk waar je tenminste een poging kunt wagen om gewoon Nederlands te praten. De kans is zeer aannemelijk dat je wordt verstaan en ook is er een kans dat je antwoord krijgt in het Frans Vlaams. Beleef het zelf en bezoek Rijsel.

1 gedachte over “Nederlands praten in Frankrijk”

Plaats een reactie