Macedonië niet compleet zonder Ohrid

Macedonië is voor veel mensen nog een onontdekte vakantiebestemming. Laat ik dan ook beginnen met een klein beetje informatie over het land. De Republiek Macedonië, zoals het land officieel heet ligt in de Balkan en grenst aan Kosovo, Servië, Bulgarije, Griekenland en Albanië. Dat het land officieel ‘Republiek Macedonië’ heet komt door Griekenland. In Griekenland is namelijk een provincie met dezelfde naam. Deze bestaat al langer dan de Republiek die in 1993 officieel lid werd van de verenigde naties. Skopje is de hoofdstad van Macedonië. De stad telt ongeveer 500.000 (2010) inwoners en ligt in het noorden van het land. Het is een oude stad met veel culturele sporen uit vervlogen tijden. De stad is in 1963 getroffen door een zware aardbeving, maar volledig herbouwd. Zeker een plaats die je niet mag niet missen wanneer de republiek bezoekt. Er zijn echter ook buiten de hoofdstad plaatsen die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Eén van deze plaatsen is Orhid in het zuiden.

Het meer van Orhid
De stad Orhid ligt aan het gelijknamige meer van Orhid. Dit meer is dan ook meteen al een reden om deze regio in Macedonië te bezoeken. Het gaat hier om één van de oudste en diepste binnenmeren van Europa. Het water van het meer is extreem helder en het meer zelf ligt in een prachtige omgeving. Een prima locatie dus om bijvoorbeeld een rondvaart te maken of om te vissen. Het meer is zeer visrijk. Het is dus ook niet zo raar dat de vele restaurants rond het meer heerlijke visgerechten op de kaart hebben staan.

Orhid de stad
Naast het meer is er natuurlijk ook de stad Orhid. Een stad met een lange geschiedenis die in de Romeinse tijd een periode van grote bloei heeft meegemaakt, want de stad lag aan een belangrijke Romeinse handelsweg. Toen er van het hedendaagse Macedonië nog geen sprake was en het land nog deel uitmaakte van het grote Joegoslavië was Orhid al een druk bezochte vakantiebestemming. Na het uiteenvallen van Joegoslavië kwam er een eind aan de toeristenstroom. Het is pas weer sinds enkele jaren de regio die terug in trek raakt bij toeristen. Dat is ook terecht, want door de lange geschiedenis heeft de stad veel te bieden. Prachtige oude gebouwen met al even indrukwekkende verhalen die vaak terug gaan naar lang vervlogen tijden. Doe daarbij nog eens de ligging aan het meer van Orhid en de sporen van de recente geschiedenis je hebt een prachtige vakantiebestemming. Bovendien één die nog niet is overspoeld door de verschijnselen die massatoerisme met zich meebrengen. De stad doet nog authentiek aan.

Een bezoek aan Macedonië is zeker de moeite waard. Prachtige natuur met culturele sporen uit een vervlogen verleden. Vergeet zeker niet de regio rond en in Orhid te bezoeken.

1 gedachte over “Macedonië niet compleet zonder Ohrid”

 1. Wij vorig jaar voor het eerst naar macedonie geweest nou dat is echt de moeite waard
  Wat een mooi land is dat, en de mensen zijn zo aardig en vriendelijk.
  Met een taxiboot kan je overal komen voor weinig.
  Wij vonden het zo mooi daar dat we volgend jaar nu alweer geboekt hebben.
  Wij hebben in oud ohrid een appartementje gehuurd ,echt dat is aan te raden .
  De appartementhouder is een pracht man doet alles war in zijn vermogen ligt,
  Zelfs gaat hij met je toeren.

Plaats een reactie