Eerste wereldoorlog in de Ardennen

De meeste mensen denken bij de eerste wereldoorlog niet meteen aan de Ardennen wanneer een land als België wordt gerefereerd met deze oorlog. Vaak denk je dan aan de frontlinie die jaren in het praktisch geheel bezette België heeft gelegen. Toch hebben ook de Ardennen, wanneer Wereldoorlog één wordt genoemd, een geschiedenis en een betrokkenheid.

Duitse invasie
De Belgische betrokkenheid bij de eerste wereldoorlog kent zijn oorsprong in de Ardennen. De Duitsers wilden graag uiteindelijk Frankrijk en de Franse hoofdstad veroveren. Dit konden zij doen door Frankrijk alleen direct aan te vallen aan hun landsgrenzen, maar het leek de Duitsers beter om ook via België Frankrijk binnen te vallen. Het was op 5 augustus 1914 dat de Duitsers België binnen vielen. Omdat België neutraliteit had geopteerd betekende dit ook dat Groot Brittannië officieel deel ging uitmaken van het conflict, want de Duitsers hadden de Belgische Soevereiniteit niet gerespecteerd.

De waardige Belgen
De Belgen hebben tot grote frustratie van de Duisters altijd zeer veel verzet geboden in de Ardennen. Ondanks de beperkte middelen waar Belgen over beschikten, hebben de Duitsers in de Ardennen veel vertraging opgelopen door het harde verzet van de dappere Belgische soldaten. Mede dankzij deze moedige mannen hebben de Britten waarschijnlijk nog op tijd de Belgische kust kunnen bereiken en is het landje niet helemaal overrompeld door de Duitsers.

Luik
De stad Luik had veel forten en andere verdedigingslinies van oudsher. Iets waar de Belgen goed gebruik van maakten tijdens de invasie van de Duitse troepen in de Ardennen. Ook in Luik wordt veel stilgestaan bij het begin van de eerste wereldoorlog. Sommige forten staan er nog steeds en vormen nu dan ook het centrum van een expositie waar bezoekers meer inzicht krijgen van de rol van deze gebouwen tijdens de eerste grote oorlog. De stad Luik geeft veel aandacht aan deze historische gebeurtenis.

Niet alleen in Luik, maar ook op andere plaatsen in de Ardennen zijn nog sporen van wereldoorlog één te vinden. Je kunt ervoor kiezen om de Belgische frontlijn te bezoeken. Iets wat ook zeker aan te raden is, maar misschien is het wel beter om te beginnen in de Ardennen waar de Belgische betrokken zijn aanvang vond.

1 gedachte over “Eerste wereldoorlog in de Ardennen”

Plaats een reactie