De kerstmarkt van Luik

De donkere dagen komen er weer aan. Dit is al niet veel anders dan in Luik. De stad is zeker al de moeite van een stedentrip waard, maar in de donkere dagen komt daar nog een extra element bij. Net als in veel plaatsen in West Europa ontstaan er in deze periode de zogeheten kerstmarkten. Een traditie die zijn oorsprong kent in Duitsland, maar als sinds jaar en dag een succesvol concept blijkt in de steden van de omringende land rond Duitsland. Luik is hier geen uitzondering in en heeft in de loop der jaren een kerstmarkt traditie ontwikkeld die zeker een toegevoegde waarde heeft aan de stad.

De eerste van België
De kerstmarkt van Luik kent al een lange traditie. Luik was namelijk de eerste stad in België die een kerstmarkt is gaan houden. Deze lange traditie zorgt ervoor dat de kerstmarkt echt geworteld is geraakt in de Luikse cultuur. Jaarlijkse trekt de kerstmarkt dan ook zo’n 1,5 miljoen bezoekers.

De grootste van België
Zo een groot bezoekersaantal komt natuurlijk niet zomaar opdraven. Naast dat het de eerste kerstmarkt van België is, is het ook de grootste kerstmarkt. Het wordt ook wel ‘Village Noël’ genoemd, oftewel kerstdorp. Van een markt kun je namelijk eigenlijk niet meer spreken. De markt telt meer dan 200 houten chalets die zijn ingericht als marktkraam. Deze grote kerstmarkt is dus een hele leuke toegevoegde waarde aan een bezoek aan Luik.

Eigen karakter
Naast de typische verschijnselen die je terugziet bij een kerstmarkt zijn er ook een aantal aspecten aan de Luikse kerstmarkt die het geheel een eigen identiteit en karakter geven. Typische streekgerechten zijn bijvoorbeeld ook oesters en champagne een terugkerend element op de kerstmarkt van Luik. Laten we ook het veelal Belgische kerstbier niet vergeten.

Luik is zeker een stedentrip waard. Wanneer je dit voorziet in de laatste maand van het jaar krijg je er nog eens een leuk extra element bij waar je veel tijd kan doorbrengen en veel plezier zult beleven. De kerstmarkt van Luik begint op 29 november en de laatste dag is op 30 december.

1 gedachte over “De kerstmarkt van Luik”

  1. Lijkt me zeker de moeite waard. Ik denk dat ik volgende week eens ga kijken. Het is weer eens iets anders dan een kerstmarkt in Duitsland.

Plaats een reactie