De Burcht van Bratislava

Het Slowaakse Bratislava is een zeer leuke stad om eens aan te doen voor een stedentrip. De hoofdstad van Slowakije ligt is het westen van het land en is tegenwoordig zeer goed bereikbaar. Goede en goedkope vliegverbindingen vanuit vrijwel heel Europa zorgen dat je er vrij snel bent. Bovendien is deze mooie aan de Donau gelegen stad een bron van geschiedenis. Sinds 907 jaar na de geboorte van Christus zijn er op deze plaats al nederzettingen geweest en de geschiedenis loopt door tot in de meest recente wanneer na het verdwijnen van het ijzeren gordijn uiteindelijk Tsjecho-Slowakije wordt opgesplitst in twee landen en Bratislava de hoofdstad wordt van Slowakije. Zo’n rijke geschiedenis moet dan ook wel veel sporen in het heden hebben opgeleverd. Een fraai exemplaar uit deze roerige geschiedenis is de Burcht van Bratislava.

Een nog langere geschiedenis dan de stad
Eén van de opmerkelijke aspecten van de burcht van Bratislava is dat de locatie van de burcht terug gaat tot aan de steentijd. Al uit deze periode zijn sporen gevonden dat er op de locatie van de huidige burcht versterkingen zijn gebouwd. Je zou dus kunnen zeggen dat dit de voorlopers van de burcht zijn en tevens dat nederzettingen die uiteindelijk Bratislava zijn geworden waarschijnlijk hun bestaansrecht hebben te danken aan de burcht.

Voldoet aan het idee burcht
Plato is o.a. bekend geworden om zijn aanname dat er een perfecte omschrijving van een object bestaat. Zo hebben we allemaal een pakket van eisen in ons hoofd waaruit wij opmaken of we bijvoorbeeld met een stoel te maken hebben. Als je nou in gedachte een burcht zou willen beschrijven, dan is de kans zeer groot dat jouw imaginaire beeld van een dergelijk gebouw aardig in de buurt komt van het huidige voorkomen van de burcht van Bratislava. Het ligt bovenop een heuvel en ziet er echt uit als een fantastische burcht.
Bovendien heb je door de ligging een prachtig zicht op de Slowaakse hoofdstad en de Donau.

Een burcht met een rugzak
De Burcht van Bratislava heeft een lange geschiedenis en bij zo’n lange geschiedenis ontkom je er niet aan dat een dergelijk object wat heeft meegemaakt. Vele verschillende machthebbende groeperingen hebben zeggenschap gehad en 1811 werd de Burcht dan ook nog eens voor een groot deel verwoest door een felle brand. Deze rugzak draagt natuurlijk ook wel bij aan hoe de burcht geworden is zoals ze tegenwoordig is. In de jaren 50 van de 20e eeuw is de burcht gerestaureerd en ook nog recenter heeft het object restauraties ondergaan. In 2010 waren deze afgerond. Het uiteindelijke resultaat van de huidige vorm van de burcht mag er zeker zijn. Alsof het uit een sprookje van de gebroeders Grim afkomstig is.

Bratislava heeft veel moois te bieden en de Burcht mag zeker niet overgeslagen worden.

Plaats een reactie