Een stedentrip naar Lissabon

De Portugese hoofdstad Lissabon ligt in het westen van Portugal. De stad telt ongeveer 600.000 inwoners en is daarmee ook de grootste stad van het land. Wanneer er ook wordt gekeken naar de directe omgeving van de stad telt de regio maar liefst 3 miljoen mensen. En dit aantal is nog altijd groeiende. Lissabon is bovendien een stad met roerige geschiedenis en heeft haar bezoekers dan ook veel te bieden. Wanneer je graag een stedentrip maakt of voor een langere periode in Portugal bent mag je hoofdstad zeker niet overslaan. Trek hier wel meer dan een dag voor uit.

Oud
Lissabon is een oude stad. Er zijn aanwijzingen die terug gaan naar de twaalfde eeuw voor Christus dat er op deze locatie een Nederzetting was in de vorm van een handelspost van de Firenciërs. Een stad met een hele lange geschiedenis dus. Er zijn nogal wat bevolkingsgroepen die in de loop der eeuwen hun stempel hebben gedrukt op deze regio en dus allemaal direct of indirect hun steentje hebben bijgedragen aan het huidige Lissabon. Je vind dus ook veel oude verwijzingen terug in de stad. Bijvoorbeeld bij gebouwen en infrastructuur. Helaas is er ook veel van de geschiedenis vernietigd door de grote aardbeving in 1755 toen een groot deel van de stad zijn ondergang vond. Er is echter nog genoeg over en de aardbeving zelf is ook al weer even geleden. De stad kent veel bezienswaardigheden.

Eten en drinken
Naast bezienswaardigheden is het ook belangrijk dat de andere factoren om het verblijf in Lissabon te veraangenamen in meer dan voldoende kwantiteit en ook natuurlijk kwaliteit aanwezig zijn. Voor een droogje en een natje zijn er dan ook tal van bars en restaurants te vinden in de Portugese hoofdstad. Eén van de meest typische gerechten die je hier tegenkomt zijn sardientjes. Ze zijn er hier dol op. Lissabon wordt ook wel eens de hoofdstad van de sardientjes genoemd. De geur van gegrilde sardientjes komt je dan ook tegemoet wanneer je in sommige straten bent.

Overnachten
Natuurlijk heeft Lissabon tal van hotels en ook hostels. Deze zijn er in alle prijsklassen. Een ander leuk alternatief om wat te vinden voor je verblijf in Lissabon is het zogeheten fenomeen AIRBNB. Een sociaal netwerk waar particulieren over de hele wereld onderdak aan bieden aan andere leden van AIRBNB. Vaak zijn de kosten een stuk lager, maar dat betekent niet dat je daardoor in moet leveren aan comfort.

Winkelen
Een ander belangrijk element voor een geslaagde stedentrip is de mogelijkheid om te shoppen. Uiteindelijk moet er toch een balans zijn waarbij er niet alleen voor de cultuur wordt gegaan, maar waarbij ook andere elementen zoals winkelen tot hun recht komen. Lissabon is een uitstekende winkelstad. Zo zijn er grotere winkelstraten waar alle grote merken wel vertegenwoordigd zijn, maar natuurlijk zijn er ook tal van kleinere straatjes waar je leuke winkeltjes tegenkomt met lokale producten en snuisterijen.

In Lissabon kost het je geen enkele moeite om te genieten van een stedentrip die zomaar eens een midweek mag duren.

Plaats een reactie