Vrijstaat

VRIJSTAAT: een autonome overheersing door Atelier Van Lieshout over het Landgoed Kasteel Keukenhof van juni tot oktober 2014.
Op 1 juni om opent de solotentoonstelling Vrijstaat van Atelier Van Lieshout op het 230 hectare grote Landgoed Kasteel Keukenhof (1642), gelegen in het hart van de Nederlandse bollenstreek. Met een knipoog naar het project AVL-Ville uit 2001 – de vrijstaat die Atelier Van Lieshout oprichtte in het havengebied in Rotterdam – bezet het atelier ruim tien jaar later het groene en historische landgoed van Kasteel Keukenhof. De tentoonstelling toont een diverse en omvangrijke selectie werk van het atelier, uit verschillende periodes. In lijn met een van de grote centrale en terugkerende thema’s in het werk van Atelier Van Lieshout, zullen de werken zich als een nederzetting om Kasteel Keukenhof manifesteren en onderling in thema en/of vorm een relatie met elkaar aangaan.
Hierbij is bewust gekozen voor werken die reflecteren op maatschappelijke structuren, op systemen, op zelfvoorzienendheid. Te zien zijn onder meer de installaties Cradle to Cradle en Technocrat, die beiden een distopische visie formuleren op de positie van de mens binnen een groter economisch en maatschappelijk systeem. Deze werken vinden een passende context in de rauwe stallen van het landgoed.
In de schaduw van het kasteel ontstaat een autarkische nederzetting, aan de grenzen van het landgoed doemen de reusachtige organen tussen de bomen op, en in de weidse kasteeltuinen krijgt de nieuwste serie werk van Atelier Van Lieshout, New Tribal Labyrinth, een bucolisch, groen decor. Onderdeel van deze serie, en voor het eerst te zien voor het publiek, zijn de recent door Atelier Van Lieshout opgerichte monumenten voor de machines van de industriële revolutie, zoals een tien meter hoge stoomhamer in helder gekleurd polyester.
VRIJSTAAT werd genereus ondersteund door het VSB fonds, SNS reaal fonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Gemeente Lisse, Kasteel Keukenhof en Kasteel Keukenhof Art Foundation
Meer musea: museum.startpagina.nl

Plaats een reactie