Rijsel, zoals de Noord Franse plaats Lille officieel in het Nederlands wordt genoemd, was de culturele hoofdstad van Europa van het jaar 2004. Dit geeft al aan dat deze stad zeker de moeite van een bezoek waard is. Dit kan bijvoorbeeld door een citytrip te maken van enkele dagen. Met NS Hispeed ben je er bovendien zo. Op slechts enkele uurtjes van Amsterdam brengt de Thalys je rechtstreeks naar deze stad.
Cultuur
Zoals eerder al aangegeven is Lille een stad waar cultuur hoogtij viert. Er zijn vele musea en prachtige oude gebouwen, waaronder de kathedraal Notre-Dame de la Treille, de citadel en ‘Porte de Paris’. Wanneer je van schilderkunst houdt zit je ook goed in Rijsel. Het ‘Palais des Beaux-Arts van Lille’ herbergt schilderijen van grote namen uit de kunstgeschiedenis. Rubens, Brueghel, van Dyck, Goya, Donatello, Rodin, Monet en Picasso zijn enkele van deze wereldberoemde kunstenaars die hier schilderijen hebben hangen. Dit is slechts 1 museum van de zeker vijf musea die de moeite van het bezoeken waard zijn.
Winkelen
Ben je een liefhebber van shoppen, dan zit je hier ook goed. Na Parijs is Rijsel de grootste winkelstad van Frankrijk. Eigenlijk kun je de stad opdelen in twee gebieden. Enerzijds heb je het grote winkelcentrum ‘Euralille’ waar je alle grote bekende winkelketens vindt en anderzijds heb je de smalle steegjes waarin je leuke aparte lokale winkeltjes vindt. Alleen al met het winkelen en de prachtige culturele bezienswaardigheden ben je zo al twee dagen zoet
Wat nog verder
Rijsel ligt in het zogeheten Frans Vlaanderen. Dit betekend dat je hier lokale mensen kunt tegenkomen die wellicht een woordje Vlaams spreken. Reken er niet te veel op, maar van oudsher was het Nederlands wat hier gesproken werd. Verder kun je er ook uitstekend eten en drinken. De stad heeft meer dan voldoende restaurants. Van de meeste luxe restaurants tot een gezellig eethuis kun je hier vinden.
Stap dus in de trein en reis eens af naar deze prachtige stad die veel te bieden heeft.