lekker bruin?

Het krijgen van een bruine teint werd jarenlang gezien als een gezond kleurtje in de zomer en een teken dat je op vakantie bent geweest naar een heerlijke zonbestemming als Griekenland, Spanje of een tropische strand op de Dominicaanse Republiek. De laatste jaren is ons via allerlei berichten in de media vertelt dat het zonnebaden helemaal zo verstandig niet is en dat veelvuldig en zeker langdurig bakken in de zon wel eens zou kunnen leiden tot huidkanker. Inmiddels lijkt het erop dat zelfs smeren met hoge factor zonnebrandmiddel niet voldoende is en dat het eigenlijk beter is om de zon rond het middaguur helemaal te ontwijken als er sprake is van een hoge zonkracht. En laat dat nou bijna altijd het geval zijn als je in de zomer op vakantie bent langs één van de vele plekken langs de Middellandse Zee of nog verder.
Nu blijkt dat ook de altijd als vrij veilig bestempelde zonnebank juist zeer gevaarlijk zou zijn. “Even kankerverwekkend als asbest” schrijft de pers. Mensen die voor hun 30ste jaar regelmatig onder de zonnebank liggen, lopen op latere leeftijd grote kans op een ernstige vorm van huidkanker. Wetenschappers schrijven in het medische tijdschrift The Lancet Oncology dat het risico op melanomen, de dodelijkste vorm van huidkanker, bij deze groep met 75% toeneemt.


Leuk nieuws voor de uitbaters van een zonnestudio. Als mensen zich ook maar iets aantrekken van deze berichten kunnen sommige van deze zonnecentra hun toko binnenkort wel gaan sluiten. Nog slechter nieuws voor de mensen die dachten dat met een jaarlijks zonnebankkuurtje de kans op huidkanker minder groot zou zijn dan twee weken bakken op het strand van Benidorm of Chersonissos.
Als dit onderzoek op een juiste manier uitgevoerd is en de resultaten omonstotelijk vast staan, is het dan geen tijd dat de overheid ingrijpt? Wel verplichte gordels in de auto, wat jaarlijks “slechts” honderden doden scheelt, maar niet ingrijpen als een product mogelijk goed is voor duizenden gevallen van een ernstige vorm van huidkanker? Tijd voor actie van dit kabinet.
Wit wordt dé kleur van 2010
Vanaf volgend jaar wordt een witte teint de modekleur in de zomer. Bruin door de zon is alleen nog maar voor bouwvakkers en het gepeupel wat het zich niet kan veroorloven uit de zon te blijven. Wit wordt een teken van welvaart, net als dat het in de middeleeuwen was. Mensen met een getinte huid gaan zich massaal laten bleken bij de voormalige zonnestudios die zich nu om hebben laten bouwen tot bleeching salons. Het klinkt allemaal misschien gek, maar met de angst voor de zon en de zonnebank die steeds meer groeit onder de mensen kan dit zomaar realiteit worden.

2 gedachten over “lekker bruin?”

  1. Uit ervaring weet ik dat te veel bakken in de zon tot huidkanker kan leiden.
    We zullen hetzelfde moeten doen als in Singapore etc. met een paraplu lopen in de zon, maar hoe moet dan de straat gelegd worden en de huizen gebouwd?ekpdl Dat vond u ook een groep, die bruin mochten worden, maar wie bedoelt u met gepeupel, de moeders die boodschappen moeten doen, of de politie die op straat moet lopen, of ?????
    Het woord gepeupel vind ik erg degenegrerend.

  2. Met gepeupel wordt bedoeld een ieder die het zich niet kan veroorloven om uit de zon te blijven. Dat is sarcastische bedoeld, niet denigrererend en verwijst naar de Middeleeuwen waarin dit zo was.

Plaats een reactie