zomervakantie 2009

De zomervakantie 2009 is inmiddels in de regio noord begonnen en de rest van Nederland volgt snel. Het lijkt erop dat er meer berichten over de gevolgen van de recessie voor het aantal boekingen gepubliceerd worden dan dat er daadwerkelijk geboekt wordt.
Volgens de Telegraaf is er sprake van een verloren zomer, waarbij touroperators spreken over 10 tot 15 procent omzetverlies ten opzichte van vorig jaar. Wie nu een last minute vakantie wil boeken ziet dan ook dat er nog volop keuze is in populaire vakantielanden zoals Spanje, Griekenland en Turkije.
Wie een verre vakantie wil maken heeft nog meer keuze. Twee weken all-inclusive in een vijfsterren hotel in Mexico kun je nu al boeken voor bedragen rond de duizend euro, waar je normaliter het dubbele kwijt bent.

Positief nieuws
Naast alle negatieve berichten is er ook goed nieuws over de zomervakanties. Het schijnt dat het aantal verkochte cruise vakanties flink toegenomen is dit jaar. Ook hebben veel bungalowparken in de Benelux niet te klagen over de bezetting.
Volgens de Telegraaf is de gemiddelde Nederlander zelfs een vakantiebeest en zegt slechts 1 op de 11 Nederlanders dit jaar niet weg te gaan. Als ze hun woorden waarmaken gaat ruim 90% van de Nederlanders wél op vakantie wat volgens mij een flinke groei moet zijn ten opzichte van vorig jaar. Natuurlijk zijn dit niet allemaal zomervakanties, maar het zou wel een indicatie voor de zin in vakantie zijn.
Veel traffic op reissites
Het lijkt er ook op dat veel consumenten nog wel op reis willen. Het aantal bezoekers op reisgerelateerde sites is de afgelopen weken enorm toegenomen en veel sites registreren hogere bezoekersaantallen dan vorig jaar in dezelfde periode. Toch ligt het gemiddeld aantal boekingen per 1000 bezoekers lager dan normaal, omdat er veel sprake is van “kijken, kijken, niet kopen”. De vakantieganger is kritischer dan ooit en probeert de beste deal te krijgen voor zijn of haar geld.
Wat is waar?
Aan het einde van de zomer zal de balans pas echt opgemaakt kunnen worden. Men kan wel hard roepen in de pers dat het wel meevalt, mijn gesprekken met reisorganisaties en reissites geven toch een niet al te positief beeld. Hopelijk zorgen de weergoden nog voor wat regen, wind en onweer zodat iedereen het slechte weer alsnog ontvlucht 😉

1 gedachte over “zomervakantie 2009”

  1. Hallo,
    Is er een mogelijkheid om de informatie die op deze blog wordt gepost ook op een eigen site te publiceren?
    Alvast bedankt,
    Rachid

Plaats een reactie