veel goedkoper sms-en in Europa

Wie sms-berichtjes stuurt tijdens zijn/haar vakantie binnen Europa zal vanaf morgen veel goedkoper uit zijn. Onder dwang van de Europese Commissie wordt er vanaf morgen een maximumtarief van voor het versturen van tekstberichten (SMS) van kracht van 11 cent exclusief BTW per bericht. Voor Nederlandse gebruikers is dat ruim 13 cent inclusief BTW (13,09 cent om precies te zijn). Hiermee komt er een einde aan het uitzuigen van de mobiele telefoonprovides die bakken geld verdienden aan het versturen van sms-jes binnen Europa. De tarieven die vandaag nog gelden zijn 36 cent (T-Mobile) tot maar liefst 55 cent bij KPN, wat bijna 4x zo veel is dan wat je vanaf morgen betaalt.

Europese Unie
Let op, deze tarieven gelden alleen voor de landen binnen de Europese Unie. Hoewel Zwitserland officieel niet bij de EU hoort, valt bellen en sms-en in Zwitserland vrijwel altijd wél onder de voordelige EU-tarieven van de Nederlandse providers. Bepaalde Europese overzeese gebieden worden vaak ook inbegerepen bij het laagste buitenlandtarief, zoals bijvoorbeeld Martinique en Reunion.
Turkije
Wie naar Turkije op vakantie gaat en van daaruit gaat bellen en sms-en moet er rekening mee houden dat de goedkope Europese tarieven daar niet van toepassing zijn. Met tarieven van bijvoorbeeld € 1,95 (Vodafone) of € 1,25 (T-Mobile) per minuut is bellen vanuit Turkije naar Nederland een stuk duurder dan bijvoorbeeld vanuit buurland Griekenland, waar je maximaal 51 cent per minuut betaalt vanaf morgen. Ook versturen van sms-jes (ongeveer 50-55 cent per bericht) of het ontvangen van telefoongesprekken (€ 1,50 per minuut bij Vodafone) is een stuk duurder dan binnen de EU. Wel iets om rekening mee te houden als je een half uur met het thuisfront gaat zitten bellen vanaf het strand in Marmaris.
Ontvangen gratis
Het ontvangen van sms-berichten in het buitenland was en blijft in de meeste gevallen gratis. Afwachten of dat zo blijft, want wat de telecombedrijven nu inleveren op het versturen van sms-jes zal ongetwijfeld langs een andere kant weer op de consument terugverdiend moeten worden.

1 gedachte over “veel goedkoper sms-en in Europa”

Plaats een reactie