Volgens mij is één van de beste manieren om Antwerpen te verkennen per fiets. Omdat de stad redelijk compact is kun je op een dag of weekend heel veel zien van de Antwerpen en het is ook een milieuvriendelijke manier van vervoer. Ik heb zelf dan ook meerdere malen met veel plezier een fiets gehuurd bij Antwerp rent a bike en per tweewieler door de stad getrokken, gewapend met mijn fotocamera. Afgelopen zondag wilde ik bij eigenaar Jaap een praatje maken zoals ik dat wel vaker deed en tot mijn verbazing bestond de zaak niet meer. Hij heeft de handdoek in de ring gegooid vanwege de oneerlijke concurrentie door zwaar gesubsidieerde initiatieven en het zeer onaangename ondernemersklimaat dat zou heersen in Antwerpen (en heel Vlaanderen).


Jammer dat iemand een gedreven ondernemer op zo’n wijze weggetreiterd wordt uit Antwerpen. Op zijn website schrijft Jaap “Van mijn omzet, die zwaar tegenviel, is het overgrote deel -indirect- naar de diverse belastingen (eigenaren van handelspanden betalen ca. 50% over de ontvangen huur….) gegaan. Er staan straten vol handelspanden te huur terwijl de prijzen daarvan nog steeds stijgen; hoezo marktwerking? Op een doordeweekse dag zie je in de binnenstad meer deurwaarders dan toeristen…….”.
Ook zijn rake opmerkingen over het fietsbeleid in Antwerpen, dat meer een marketingverhaaltje lijkt te zijn dan een daadwerkelijk beleid, zegt genoeg. Lees het verhaal maar eens op www.antwerpbikes.be/nl/home.php