De reisbranche merkt duidelijk de negatieve invloed van het afnemend consumentenvertrouwen. Het aantal boekingen bij ANVR reisorganisaties voor een winterse zon– of sneeuwbestemming loopt tot half oktober circa elf procent achter op de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat heeft de brancheorganisatie gisteren bekend gemaakt. De reisbranche verwacht, dat de consument zijn tweede, derde of zelfs vierde vakantie de komende wintermaanden óf voorlopig uitstelt óf dichter bij huis zoekt, zolang het vertrouwen in de economie en de financiële situatie in de wereld zich niet duidelijk heeft hersteld.


Winter
Zowel vliegbestemmingen dichter bij huis (-15%) als intercontinentale vliegbestemmingen (-19%) blijven voor de komende winterperiode achter, gemiddeld met 17 procent. Voor wat betreft de winterzon merken vooral de vakantielanden rond de Middellandse Zee daarvan de nadelige invloeden.
Verenigde Staten
Terwijl intercontinentale, verre bestemmingen t/m 12 oktober bijna allemaal flink moeten inleveren, lijken de Verenigde Staten van Amerika voorlopig nog de vruchten te plukken van de inmiddels licht gestegen, maar nog altijd relatief lage dollarkoers. Naar de Verenigde Staten is voor de komende winter +8% méér geboekt bij ANVR-reisorganisaties dan vorig jaar in dezelfde periode. In het Verre Oosten profiteert vooral Indonesië met een stijging van 8 procent.
Oostenrijk stabiel
Bestemmingen in autovakantielanden blijven deze winter weliswaar met 6% achter, maar autovakanties laten op dit moment wel de geringste daling zien. Oostenrijk trekt daarbij als toeristische bestemming, volgens de ANVR-boekingsstatistieken, de meeste reizigers en blijft met autovakanties op hetzelfde niveau als vorig jaar.
Sneeuwmarkt
Als sneeuwbestemming trekt Oostenrijk de meeste wintersportliefhebbers, met tot en met 12 oktober een sneeuwmarktaandeel van 53%, gevolgd door Frankrijk met een aandeel in de sneeuwmarkt van 32%.
Zomer
Het zomerseizoen 2008 plust bij bij ANVR-reisorganisaties t/m 12 oktober met één procent in vergelijking met vorig jaar. Meer dan de helft (54%) van deze ruim vijf miljoen reizigers boekte deze zomer een Europese (-1%) of een verre vliegbestemming (+6%).
Verre bestemmingen
Vliegvakanties naar verre bestemmingen boekten in de zomer 15 procent meer passagiers. Daarvan profiteerden vooral de Verenigde Staten (+43%), Midden-Amerika (+16%) en het Caraïbisch gebied (+8%). Afrika (-29%), het Verre Oosten (-4%) en Zuid-Amerika (-8%) daarentegen zagen het aantal vliegreizigers via een ANVR-reisorganisatie dalen.
Europa
Van de Europese vliegbestemmingen moesten sommige populaire Middellandse Zeelanden inleveren: Turkije (-7%), Griekenland (-3%) en Spanje (-1%) boekten minder zomergasten. Portugal (+4%) en Egypte (+17%) zagen hun populariteit deze zomer verder toenemen, maar zijn in aantallen relatief beperkt.
Frankrijk favoriet
Het aantal bij ANVR-reisorganisaties geboekte autovakanties steeg deze zomer met één procent. Frankrijk blijft dé favoriet (+2%), gevolgd door Italië dat het aantal boekingen zag stijgen 16%. Nederland neemt de derde plaats in, maar zag het aantal ANVR-boekingen teruglopen met 14 procent.
Bron: persbericht op TourPRess.nl