Vandaag las ik dat de meeste moslims in Arabische landen willen dat wij niet-moslims niet eten en drinken overdag tijdens de ramadan. De indruk wordt gewekt dat je dat wel gewoon kunt doen en dat het ook volop gedaan wordt. Ik ben zelf een keer in Dubai geweest tijdens de ramadan en kon vrijwel niets eten of drinken overdag. In winkelcentrum City Centre was alleen Kentucky Fried Chicken open en daar kon je wel halen, maar je moest het dan ergens stiekem buiten opeten. Zat ik met mijn zak ergens in een hoekje van de parkeergarage mijn honger te stillen.


Een andere optie was je minibar in de hotelkamer of supermarkten waar je eten kon halen en dan op je kamer opeten. Lekker lunchen in een restaurant was toen (enkele jaren geleden) niet mogelijk. Sterker nog, sommige restaurants openden was een uur tot anderhalf uur na zonsondergang hun deuren voor gasten, omdat ze eerst het personeel lieten eten.
Wat je met zulke berichten bereikt is dat er een discussie over aanpassen ontstaat. Een discussie die niet bijdraagt aan wederzijds respect en begrip, maar juist zorgt voor tegenstellingen. Mijn ervaring is dat de meeste gasten zich gewoon aanpassen tijdens de ramadan als ze in zwaar islamitische landen zitten. Soms uit vrije wil, vaak omdat het niet anders kan.
Een uitzonding is het voor 90% islamitische Turkije, waar je gewoon kunt eten en drinken in grote steden als Istanbul en de resorts langs de Turkse Riviéra. Voor een land dat zo graag als Europees gezien wordt lijkt me dat ook niet meer dan normaal.
Voorlichting
Wat prettig zou zijn is als de vele reiswebsites eens duidelijke info per land of gebied geven over de lokale gewoontes tijdens de ramadan en data van de ramadan weergeeft. Zo biedt Startpagina.nl via ene speciale ramadan.startpagina.nl veel info over dit onderwerp. Als toeristen weten waar en wanneer er ramadan gevierd wordt en wat er van hun aan aanpassingen verwacht of geëist wordt, dan kunnen zij beslissen voordat ze boeken of ze daar wel of niet aan mee willen werken. Zo kun je dan toch beslissen om je reis naar Dubai een paar weken uit te stellen of om naar Griekenland in plaats van Egypte te gaan.