Nederlander op Kreta: Max Dullaart

In deze serie artikelen bekijkt Vakantie.paginablog.nl hoe het voor Nederlanders en Vlamingen is om te wonen en werken op Kreta, Griekenland. Openhartig vertellen de emigranten over hun leven op Kreta en hoe ze bepaalde zaken op deze populaire vakantiebestemming ervaren. Dit resulteert in een aantal leerzame en leuke artikelen, waar deze er één van is.
In deel 1 maken we kennis met Max Dullaart, eigenaar van een reisbureau in Agia Pelagia.
inleiding: Wie ben je, hoe oud ben je, waar kom je oorspronkelijk vandaag en heb je een partner?
Max Dullaart, 40 jaar, geboren in Koudekerk a/d Rijn, getrouwd met Judith.


1. Waarom woon je op Kreta?
Omdat het een erg prettige plek is om te wonen (als je je kunt aanpassen) en er zijn meer mogelijkheden op zakelijk vlak, wat onze sector betreft tenminste. (toerisme). Geen tot weinig criminaliteit, fantastisch klimaat, fantastische omgeving.
2. Waar woon je op Kreta?
Agia Pelagia
3. Sinds wanneer woon je op Kreta?
Sinds maart 2003
4. Wat doe je op Kreta (m.b.t. werk, eigen zaak, pensioen, rentenieren)?
We hebben een eigen (online) reisbureau
5. Wat deed je in Nederland/België voordat je naar Kreta kwam?
Diverse dingen, vooral horeca
6. Ben je al gewend aan het leven op Kreta en zo ja, heeft dat lang geduurd?
Ja, zeker al gewend. Qua leven op het eiland zelf ging dat snel, qua zaken doen heeft het even geduurd.
7. Is het je gelukt om door de lokale Grieken geaccepteerd te worden in hun samenleving?
Ja, 100%
8. Hoe goed is je Griekse taalkennis?
Kunnen ons verstaanbaar maken, en verstaan wat hun zeggen in grote lijnen. Wel zijn we van plan om van de winter een cursus te gaan volgen hier aan de universiteit.
9. Heb je weleens heimwee naar Nederland?
Nee, al zijn er wel momenten, vooral zakelijk gezien, dat je je afvraagt of de mogelijkheden elders niet uitgebreider zouden kunnen zijn.
10. Is het leven op Kreta of in Nederland beter en waarom?
Laten we zeggen anders… in veel opzichten is het beter, qua levens-kwaliteit, omgeving, werksfeer, klimaat, en zo kan ik er nog wel wat opnoemen, maar als je eenmaal ouder bent en hulpbehoevend… een goed sociaal vangnet is er niet, waardoor in zulke gevallen terugvallen op familie e.d noodzakelijk is.
11. Heb je zonder enige twijfel voor Kreta gekozen of zijn er andere plekken die je overwogen hebt?
We hebben destijds zonder twijfel voor Kreta gekozen, maar als Santorini groter zou zijn, zouden we een verhuizing overwegen, omdat met name het toerisme daar professioneler wordt aangepakt.
12. Wat maakt Kreta volgens jou juist wel of geen aangename plaats om te wonen en/of te werken?
Uiteraard het weer (inkoppertje !) Soms is met name een eigen bedrijf hier moeilijk, omdat een heleboel zaken niet professioneel (genoeg) zijn geregeld.
13. Wat is de mooiste plek op Kreta en waarom?
Met name het binnenland en bovenin de bergen vinden wij Kreta fantastisch, omdat het zo ruig en ongerept is. De sfeer die daar in de kleine dorpjes hangt, waar amper ooit een toerist komt is fantastisch !
14. Volg je de politiek op Kreta of ben je er misschien zelfs actief mee bezig?
Voor zover je dat politiek kan noemen, we zijn lid van de ondernemers-vereniging hier in het dorp, die probeert de locale problemen gezamelijk op te lossen. Landelijk gezien weten we ongeveer wat er speelt, maar daar houdt het mee op.
15. Wat zou er op Kreta verbeterd moeten worden?
Tsja, …wat een vraag ! Als ik het puur zakelijk bekijk kan een beetje meer proffesionaliteit geen kwaad.
16. Volgens velen zijn de zomers op Kreta druk en gezellig en is het er in de winter saai en doods. Hoe ervaar jij dat?
Absoluut onjuist. De winter is wat ons betreft de beste tijd van het jaar. Relaxed, tijd met vrienden doorbrengen. In de zomer is het alleen maar werken, werken, werken. Niet dat je ons hoort klagen hoor !
17. Zijn er dingen uit Nederland die je mist op Kreta?
Zou wel weer eens naar een wedstrijd van Ajax/nederlands elftal willen, keertje Amsterdam op 30/4, dat soort dingen. Maar echt missen…. nee dat nou ook weer niet
18. Op vakantie ga je naar …….
Varieert, soms Nederland, Duitsland, Andere eilanden (oktober staat Santorini op het programma) maar ook andere landen, meestal in Januari
19. Wij noemen telkens 2 dingen waar je uit moet kiezen. Een toelichting moet niet, maar mag wel:
a. Oranje of Grieks voetbalelftal? Oranje.
b. hachee of stifado? Stifado
c. bitterballen of olijven? Allerbei !
d. Hollands of Grieks winterweer? Grieks !
e. meer of minder toeristen naar Kreta? Hoe meer hoe beter ! (financieel gezien dan)
f. all-inclusive of niet? Niet, hebben we altijd al een rot-systeem gevonden, en is ook niet bevorderlijk voor het toerisme !
g. sirtaki of polonaise? ????
h. rijk in Nederland of arm op Kreta? Arm is nooit leuk, maar dan liever hier als daar. Hetzelfde telt voor rijk, want rijk zijn in Nederland schiet ook niet op, denk maar aan de belastingdienst.
i. je voelt je Nederlander of Kretenzer? Nederlander, want kretenzer wordt je nooit, maar dat is ok
j. Kreta bij Griekenland of een onafhankelijke staat? Onafhankelijk zou een aantal voordelen opleveren, maar dat gaat nooit gebeuren !
k. Chersonissos of idylische plaatsjes? Uiteraard het laatste, chersonissos mijden we, net als Malia
l. met Nederland mailen of bellen? beide
n. Kretenzers of Nederlanders? Ga ik niet tussen keizen
o. Nederlands kinderen naar een Griekse of een internationale school? Heeft beide voor en nadelen. Vanuit het oogpunt van intergratie zou ik mijn kinderen naar een Griekse school sturen.
20. Ben je van plan om in Kreta oud te worden of keer je terug naar Nederland en waarom?
Nee, we blijven hier, hebben hier onze toekomst, bouwen hier ons bedrijf op en krijgen steeds meer vrienden hier. Er zouden wellicht situaties kunnen zijn waardoor we tot een terugkeer gedwongen zouden zijn, iets met familie bv
Max, vriendelijk bedankt voor je bijdrage. Wil je tot slot nog wat meer vertellen over je bedrijf?
Kritinet Travel is een online reisbureau en verzorgt zonvakanties, vliegreizen, rondreizen en combinatiereizen.
De accommodaties (appartementen, studio’s, kamers, villas ) zijn in verschillende plaatsen op Kreta, Santorini, Naxos, Mykonos, Karpathos, Kos, en Rhodos.
Op Kreta vindt u accommodaties in; Agia Pelagia, Kokkini Hani, Agia Fotia, Stavros, Matala, Agia Marina, Agia Galini, Koutouloufari, Chersonissos, Elounda, etc. Op Santorini o.a in Fira en Firastefani.
Op onze website kunt u gemakkelijk online boeken. Iedere maand hebben we speciale aanbiedingen!
Bovendien ontvangen wij u persoonlijk op de luchthaven. De transfer naar de accommodatie wordt door een taxi uitgevoerd. Dat betekend dus dat u direkt naar u accommodatie wordt gebracht en niet eerst met 20 – 30 andere reizigers in een bus hoeft te zitten.
Als u voor een huurauto kiest ontvangen wij u ook op de luchthaven, maken het huurcontract van de auto met u en leggen u de auto uit. U krijgt behalve dat ook een routebeschrijving naar uw accommodatie.
Wij kunnen uw vakantie in Griekenland van A tot Z regelen. Van het vliegticket tot de transfer, van een huurauto die op het vliegveld voor u klaar staat, tot het maken van een fantastische combinatiereis naar Kreta en Santorini bijvoorbeeld. Nog andere eilanden van de Cycladen (Santorini, Mykonos & Naxos ) zien in de vorm van eiland hoppen? Ook dat is mogelijk. We hebben ook losse boottickets naar Ios, Naxos, Mykonos, etc.
U kunt er voor kiezen om een aantal nachten op een van deze eilanden te verblijven; dan regelen wij voor u een fijne accommodatie die aan uw wensen voldoet! Dit kan een appartement, hotel, of zelfs een luxe, comfortabele villa met prive zwembad zijn. U kunt ook uw eigen pakket samenstellen om uw vakantie zo vorm te geven zoals u dat fijn vindt.
Voor uitvoering van de vluchten werkt Kritinet Travel samen met bij de ANVR & SGR aangesloten bedrijven uit Nederland ! Kritinet Travel zelf is aangesloten bij de G.N.T.O (E.O.T) het Griekse Bureau voor Toerisme.
Website: www.kritinet.com

1 gedachte over “Nederlander op Kreta: Max Dullaart”

  1. Wat ik ontzettend mis hier op Kreta is dierenliefde, de meeste honden en katten hebben een absoluut rotleven op dit eiland, iets waar ik heel graag verandering in zou willen zien!!!!!

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren