Vrijwel altijd als ik op reis ben huur ik een auto. Daarmee heb je een stukje vrijheid en kun je tenminste de omgeving eens wat verkennen.
Gewoonlijk koop ik mijn eigen risico af, zodat ik in het geval van schade helemaal gedekt ben. Deze week deed ik dat in Cyprus eens een keertje niet. Lachend zei ik tegen de baliemedewerkster dat ik nooit schade aan huurauto’s heb gehad en daarom die extra verzekering dit keer overbodig vond.


Totdat ik op de dag van vertrek mijn tas achterin mijn huurauto deed en zag dat iemand mijn geparkeerde auto geraakt had. De achterbumper was uit zijn fatsoen en er zaten een paar aardige krassen op. Omdat ik op tijd naar de luchthaven moest om mijn vlucht te halen heb ik er geen politie bij gehaald.
In plaats daarvan heb ik de verhuurder bij het inleveren van de auto direct op de hoogte gesteld. De schade bleek mee te vallen, de medewerker schatte de kosten op 50 tot 75 CYP. Omdat ik het eigen risico niet afgekocht had moest ik in dit geval zelf opdraaien voor de schade, ondanks dat deze door iemand anders veroorzaakt is.
Na betaling van de matsprijs van 50 Pond (zo’n 80 euro) ben ik naar huis gevlogen. Het is voor mij wel een lesje geweest om de volgende keer mijn eigen risico wel helemaal af te kopen. In het ergste geval had dit geintje me 750 CYP (ruim € 1200,-) kunnen kosten….duur geintje!