Namaakartikelen op Cyprus

Op zoek naar leuke kleding van Armani, een petje van Dolce & Gabana of de allernieuwste films op DVD al voordat ze bij ons in de bioscoop te zien zijn? Op Cyprus is dit soort spul allemaal volop te koop. Voor 3 tot 4 euro koop je de nieuwste CD van Shakira of Nelly Furtado en je hoeft er niet eens veel moeite voor te doen.
Het is zelfs lastiger om originele CD’s te kopen, want de meeste winkels hebben een groter assortiment namaak dan origineel.
Veel toeristenwinkels draaien zelfs geheel op de verkoop van namaakartikelen.


Wat mij verrast is dat je dit verschijnsel nog steeds volop tegenkomt in Zuid-Europese vakantiebestemmingen. Vorig jaar viel het me in Chersonissos op Kreta ook al op hoeveel namaak er te koop was in de winkels. Je zou toch denken dat door de strengere controles en de toenemende macht van de grote merkfabrikanten binnen de Europese Unie dit verschijnsel langzaam teruggedrongen zou worden.
Het tegendeel lijkt waar en de handel in nepartikelen viert hoogtijdagen in de toeristenbestemmingen. Wat weer typisch Nederlands is dat je geen volle koffer met nepspullen mee mag nemen, maar dat een beperkte hoeveelheid illegaal spul mee mag nemen van vakantie. Gedogen heet dat in goed Nederlands: iets toelaten wat eigenlijk bij wet verboden is. Jammer dat er geen gedoogbeleid in Nederland is op het gebied van te hard rijden of belasting ontduiken of het niet goed scheiden van je afval…

Plaats een reactie