Nu het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Balkenende IV is uitgelekt blijkt dat er een onverwacht nadeel tussen zit voor vliegtuigpassagiers die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekken. Er is verzonnen dat er per vliegticket een milieuheffing geheven gaat worden van ongeveer 24 euro. Alle vluchten worden over één kam geschoren, er wordt niet gekeken naar de werkelijke vervuiling. Hierdoor zal deze maatregel ook niet stimuleren om met minder vervuilende vliegtuigen te vliegen of om de uitstoot van schadelijke stoffen op een andere manier te beperken.
Meest opvallende is dat geen van de drie regeringspartijen over dit punt iets in hun verkiezingsprogramma gemeld heeft. De maatregel komt dus zomaar uit het niets en lijkt slechts als doel te hebben om met een matig excuus 350 miljoen euro per jaar in de schatkist erbij te krijgen over de ruggen van de vliegtuigpassagiers.


Voor een gezin met 2 kinderen zal een vliegvakantie naar Kreta ineens bijna 100 euro duurder uitvallen terwijl ze daar niets extra’s voor krijgen. Om de prijzen ineens niet teveel te laten stijgen zou ik er niet van staan te kijken als de touroperators proberen de bedden goedkoper in te kopen, wat ten koste zal gaan van bijvoorbeeld die vriendelijke pensioneigenaar op Kreta die het al niet te breed had. Er zal mogelijk zelfs een situatie ontstaan dat de Nederlandse overheid aan sommige vakantie meer geld per toerist overhoudt dan de eigenaar van de accommodatie waar de toerist verblijft.
Andere luchthavens
Als de prijzen hier per gezin van 4 personen inderdaad met zo’n 100 euro stijgen dan zal het voor de Nederlandse toerist interessanter worden om vanaf één van de Belgische of Duitse luchthavens te vliegen. Parkeren op de luchthavens van bijvoorbeeld Brussel of Düsseldorf is ook al een stuk goedkoper dan het relatief dure Schiphol, waardoor het totale verschil op een reis met 4 personen inclusief 2 weken parkeerkosten al snel ruim boven de 200 euro uit kan komen als je je auto in een parkeergarage wilt hebben staan. Dat is toch serieus geld….