Vliegtuigpassagiers genaaid door nieuwe regering

Nu het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Balkenende IV is uitgelekt blijkt dat er een onverwacht nadeel tussen zit voor vliegtuigpassagiers die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekken. Er is verzonnen dat er per vliegticket een milieuheffing geheven gaat worden van ongeveer 24 euro. Alle vluchten worden over één kam geschoren, er wordt niet gekeken naar de werkelijke vervuiling. Hierdoor zal deze maatregel ook niet stimuleren om met minder vervuilende vliegtuigen te vliegen of om de uitstoot van schadelijke stoffen op een andere manier te beperken.
Meest opvallende is dat geen van de drie regeringspartijen over dit punt iets in hun verkiezingsprogramma gemeld heeft. De maatregel komt dus zomaar uit het niets en lijkt slechts als doel te hebben om met een matig excuus 350 miljoen euro per jaar in de schatkist erbij te krijgen over de ruggen van de vliegtuigpassagiers.


Voor een gezin met 2 kinderen zal een vliegvakantie naar Kreta ineens bijna 100 euro duurder uitvallen terwijl ze daar niets extra’s voor krijgen. Om de prijzen ineens niet teveel te laten stijgen zou ik er niet van staan te kijken als de touroperators proberen de bedden goedkoper in te kopen, wat ten koste zal gaan van bijvoorbeeld die vriendelijke pensioneigenaar op Kreta die het al niet te breed had. Er zal mogelijk zelfs een situatie ontstaan dat de Nederlandse overheid aan sommige vakantie meer geld per toerist overhoudt dan de eigenaar van de accommodatie waar de toerist verblijft.
Andere luchthavens
Als de prijzen hier per gezin van 4 personen inderdaad met zo’n 100 euro stijgen dan zal het voor de Nederlandse toerist interessanter worden om vanaf één van de Belgische of Duitse luchthavens te vliegen. Parkeren op de luchthavens van bijvoorbeeld Brussel of Düsseldorf is ook al een stuk goedkoper dan het relatief dure Schiphol, waardoor het totale verschil op een reis met 4 personen inclusief 2 weken parkeerkosten al snel ruim boven de 200 euro uit kan komen als je je auto in een parkeergarage wilt hebben staan. Dat is toch serieus geld….

3 gedachten over “Vliegtuigpassagiers genaaid door nieuwe regering”

  1. Hoezo die verontwaardiging? Vliegen is gewoon ontzaglijk vies. Dus moet het ontmoedigd worden. Het geld kan worden ingezet om de schade te compenseren door bomen te planten of onderzoek te doen naar milieuvriendelijke alternatieven. Het is geen mensenrecht dat afgepakt wordt hoor. Weleens gehoord wat vieze lucht met het welzijn van álle mensen en niet alleen van de vliegende vakantievierder.

  2. Minoes, als je het stukje goed leest is de verontwaardiging juist dat er een gelijke toeslag voor alle vluchten geheven wordt. Juist door meer vervuilende vluchten zwaarder te \”straffen\” en schonere vluchten minder, stimuleer je de maatschappijen om milieuvriendelijkere toestellen te gebruiken.
    Met een heffing in deze vorm doe je niets voor het milieu, maar jaag je de toerist naar omliggende landen.

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden. Door deze site te blijven gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies.
Accepteren