Voor golfliefhebbers die een vliegvakantie willen boeken, is het zinvol om na te gaan wat het kost om de golftas mee te nemen. Een goedkoop ticket is zo geboekt, maar als op de luchthaven blijkt dat het vervoer van de golftas voor een retourvlucht bijna net zo duur is als het ticket, is dat een onaangename verrassing.
Uit onderzoek onder 64 luchtvaartmaatschappijen blijkt dat er grote verschillen zijn in het beleid voor het meenemen van golftassen. Bij veel maatschappijen hoeft geen extra bijdrage betaald te worden mits de bagage inclusief golftas niet boven het maximale gewicht van (meestal) 20kg uitkomt.


Overgewicht
Aangezien de gemiddelde golftas al gauw 12kg weegt, betekent dat in de praktijk dat er dus bijna altijd overgewicht betaald moet worden. Soms is dat een vast bedrag per enkele reis, soms is het bedrag afhankelijk van het aantal kilo’s overgewicht. Bij sommige maatschappijen kunnen die kosten oplopen tot €150.- voor een retourvlucht.
Overzicht
Golfreiswijzer.nl, initiatiefnemer van het onderzoek, geeft in een kostenoverzicht aan wat de 64 airlines in rekening brengen. Per airline is vervolgens te zien wat de specifieke bepalingen zijn voor golftassen. Golfreiswijzer geeft in het overzicht tevens aan wat de vaste en variabele kosten zijn. Als het vervoer gratis is, staat dat als zodanig op de website vermeld.
Arkefly en Martinair
Van de Nederlandse maatschappijen komen Arkefly en Martinair het beste uit het onderzoek naar voren. Deze luchtvaartmaatschappijen vervoeren golftassen die niet zwaarder zijn dan 15kg gratis. Voor golfers is dit interessant omdat deze maatschappijen naar veel golfbestemmingen vliegen. Bij Cyprus Airways, TAP Portugal, British Airways en de Turkse maatschappijen Fly Airlines en Onur Air kan dit eveneens gratis.
Prijsvechters
Van de prijsvechters valt vooral op dat Air Berlin gratis golftassen vervoert. Van de andere Nederlandse maatschappijen vervoert KLM een golftas gratis indien de totale bagage, inclusief golftas, niet zwaarder is dan 20 kg. Veelal betekent dat, dat een golfer bij KLM € 80 per retour betaalt voor het vervoeren van de golftas.
Transavia
Transavia is van de lowcostcarriers één van de goedkoopste. Voor € 30 per retour kan de golftas bij deze airline worden meegenomen. Op de website van Golfreiswijzer zijn aparte pagina’s opgenomen die per airline een overzicht geven van de eventuele kosten voor het vervoer van de golftas.
Over Golfreiswijzer.nl
Golfreiswijzer.nl is een onafhankelijke website met als doelstelling in de breedste zin van het woord informatie te verschaffen over golfbanen, accommodaties en golfreizen op zo veel mogelijk bestemmingen in de wereld. De website wordt zowel in het Nederlands (Golfreiswijzer.nl) als in het Engels (Golftravelguide.com) gepubliceerd.
Bron: TourPRess persberichten