Buitenwijken van Sydney tot ‘no-go-zones’ verklaard

Nadat afgelopen nacht opnieuw rellen uitbraken in de Australische stad Sydney, heeft de politie de buitenwijken en stranden van de stad tot ‘no-go zones’ verklaard. Inwoners zijn gewaarschuwd de gebieden komend weekeinde zoveel mogelijk te mijden. De politie heeft extra bevoegdheden gekregen om de relschoppers aan te pakken. Volgens de Australische krant The Sydney Morning Herald heeft de politie ‘geloofwaardige dreigementen’ ontvangen.

Hierin stond o.a. dat ‘bendes’ de stranden van Sydney, Wollogong en Newcastle komend weekeinde onveilig gaan maken. Ook circuleren SMS-berichten waarin zowel blanke als Arabische jongeren oproepen het komend weekeinde opnieuw te vechten. Duizenden agenten moeten zaterdag en zondag de veiligheid bewaren. Ze hebben extra bevoegdheden gekregen. ‘Deze criminelen hebben de oorlog aan onze maatschappij verklaard en wij zullen ze niet laten winnen,’ zei Morris Iemma, premier van deelstaat New South Wales (lees Rellen Sydney: Politie krijgt meer bevoegdheden). Zondag braken voor het eerst ongeregeldheden uit in Sydney. Op een strand bij Cronulla, een buitenwijk van Sydney, scandeerden jongeren racistische leuzen en vielen strandbezoekers met een Arabisch uiterlijk aan. Aanleiding was een aanval op twee Australische strandwachten de week ervoor, die zou zijn gepleegd door een groep jongeren van Libanese afkomst (lees Rassenrellen op strand bij Sydney). In de nachten daarop namen jongeren van Libanese afkomst wraak. Ze vielen blanke Australische jongeren aan en vernielden auto’s door er met honkbalknuppels op te slaan (lees Opnieuw zware rassenrellen in Sydney).
De Australische premier John Howard riep maandag via de televisie op tot etnische en religieuze tolerantie. ‘Aanvallen van mensen op basis van hun ras, hun uiterlijk en hun etniciteit is totaal onacceptabel en moet door alle Australiërs worden verworpen ongeacht hun eigen achtergrond en hun politiek,’ zei Howard (lees Australische premier roept op tot tolerantie).
Meer australie
Bron:
www.elsevier.nl

Plaats een reactie