Ruim 10.000 Nederlandse stewardessen en stewards

Bij de zes Nederlandse luchtvaartmaatschappijen werken in totaal 10.496 stewardessen en stewards. Zo’n tachtig procent van deze Cabin Attendants bestaat uit vrouwen en twintig procent uit man-nen. Bij de zakelijke passagiers die zij aan boord bedienen, is de verhouding juist andersom.

Advanced Traveller Magazine
De redactie van Advanced Traveller Magazine onderzocht de verhoudingen aan boord in het kader van een themanummer ‘vrouwen en reizen’. Daarvoor werd gebruik gemaakt van sta-tistische gegevens van Schiphol en antwoorden van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen op vragen van de redactie. Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat zeventig jaar geleden de eerste stewardessen in Nederland hun intrede deden.
Vrouwelijke zakenreizigers
Uit de cijfers van Schiphol blijkt dat vrouwelijke zakenreizigers bezig zijn met een inhaalslag. Vergeleken met 1991 is er sprake van een ruime verdrievoudiging van het aantal vrouwen dat voor de zaak op reis gaat. Toen was hun aantal nog ‘maar’ 480.000. Dat kwam neer op een aandeel van ruim veertien procent van het totale aantal business travellers op Schiphol. Uit de cijfers van vorig jaar blijkt verder dat de vrouwelijke zakenreizigers bezig zijn met een inhaalslag. Hun aandeel op het totaal van alle zakenreizigers op Schiphol was vorig jaar (met 1,6 miljoen passagiersbewegingen) toegenomen tot ruim negentien procent.
Cabin Attendants / purser
Van de Cabin Attendants is driekwart (bijna achtduizend personen) werkzaam als ‘gewone’ steward of stewardess. Een kwart van het korps bestaat uit leidinggevenden in de functie van purser. In deze managementfunctie was de man vroeger oververtegenwoordigd, maar dat is veranderd. Van de ruim 2.500 pursers aan boord is inmiddels driekwart vrouw.
‘Vrouwen en reizen’
Advanced Traveller Magazine besteedt aandacht aan de relatie tussen vrouwelijke zakenreizigers en de cabinebemanning in de VS. Uit een onderzoek van de University of New York blijkt dat zeventig procent van de zakenvrouwen aan boord van een Amerikaans vliegtuig vindt dat men niet als gewaardeerde klant wordt beschouwd. In de decembereditie van Advanced Traveller Magazine staat verder een interview met Zakenvrouw van het Jaar 2005, Yvonne Swaans, algemeen directeur van Direct Wonen. En Elfrieke van Galen, Managing Director van KLM Cityhopper belicht in de rubriek ATPlatform de toekomst van de regionale luchtvaart in Nederland. Als directeur van het Teylers Museum vertelt Marjan Scharloo hoe de unieke Michelangelo-expositie naar Haarlem is gekomen.
Bron:
www.tourpress.nl

Plaats een reactie