Tobago ging voor Holland verloren na een bloedige strijd


Alle eilanden in het Caribisch gebied zijn vaak van eigenaar verwisselt. Fransen, Engelsen, Spanjaarden en Hollanders stonden elkaar naar het leven als het ging om deze tropische paradijzen. Met de landbouw was er veel geldte verdienen en er waren leuke bodemschatten te vinden. Tobago spant de kroon met zo’n 20 keer geweldadig stuivertje verwisselen. Maar het waren wel Hollanders die hier als eerste Europeanen voet aan wal zetten. Ze deden dit aan deze baai, bij het plaatsje Charlotteville. De baai kreeg de naam Jan de Moor, naar de Zeeuwse opdrachtgever voor de expeditie. Nu heet de baai Man of War Bay, een slap aftreksel qua naam en ingegeven door de vele gevechten om het eiland. Klik op een foto voor een groter formaat.


In de baai van de huidige hoofdstad Scarborough is op enig moment wel met 20 oorlogsschepen tegelijk gevochten tussen Hollanders en Fransen. De Hollanders wonnen aanvankelijk, maar met zware verliezen. De zee kleurde rood van het bloed. Na hun aanvankelijke aftocht kwamen de Fransen terug voor de genadeslag. De Hollandse bevelvoerder verloor het leven toen het munitiedepot werd geraakt met een voltreffer. Toevallig was de eetzaal, waar de man op dat moment dineerde, gelegen vlak boven boven het kruithuis…
Jammer dat Tobago verloren is gegaan voor Nederland. De Caribische eilanden die Holland wel heeft weten te behouden zijn een stuk minder interessant. Het is wel een geluk voor de mensen van Tobago. Anders had hun eiland nu Nieuw Walcheren geheten. Wat een fantasie. De naam Tobago komt van Tabaco, tabak, wat de oorsponkelijke Caribes rookten. Zij waren de enige bewoners toen de Nederlanders er voet aan wal zetten. Het schijnt dat ze vriendjes werden. Er is ook nog een KIng Peter’s Bay, genoemd naar een Caribe-chief. Op de foto een huis in wat nu Plymouth heet en vroeger Nieuw Vlissingen.

Reisfotograaf Peter de Ruiter reist 4 weken door het het Caribisch gebied en doet eilanden aan als Jamaica, St Lucia, St Vincent, Tobago, Granada en Dominica. Exclusief voor vakantie.paginablog.nl doet hij verslag van zijn reis met ‘fotocolumns’.

Dit is zijn laatste bijdrage want hij is weer thuis.

Deze maand ligt Peters nieuwe boek in de boekhandel ‘Digitaal fotograferen zonder handleiding’

1 gedachte over “Tobago ging voor Holland verloren na een bloedige strijd”

  1. Leuk dat nu Nederlander Don Leo ervoor moet zorgen dat Tobago zich de komende week via play-offs voor het WK voetbal in Duitsland gaat kwalificeren.

Plaats een reactie