Nederlandse toeristen blijven Thailand trouw

De Nederlandse toerist blijft Thailand trouw. In de eerste vijf maanden van dit jaar noteerde de populairste vakantiebestemming in Azië vanuit Nederland een groei van 4,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor de langere termijn zijn de verwachtingen met een plus van bijna 50 procent tot 2008 nog aanzienlijk positiever. ‘Er is wèl een verschuiving waarneembaar in bestemming van Phuket naar andere strandgebieden, met name aan de zuidoostkust’, aldus Harry Betist van het Thais Verkeersbureau. ‘Het kost zeker een jaar om dat tsunami-effect te verwerken’.

Voor geheel 2005 rekent het Thais Verkeersbureau op 154.000 Nederlandse toeristen in Thailand, een groei van ruim 14 procent ten opzichte van de 135.000 van vorig jaar.
In 2004 had het land al een Nederlands marktaandeel van 30 tot 35 procent in Azië en van 8,2 pct. voor het totaal van de verre bestemmingen. Dat neemt verder toe.
Positief
De positieve score op de Nederlandse toeristenmarkt werd in Amsterdam bekend gemaakt tijdens een gezamenlijke presentatie voor pers en reisorganisaties van het Thais Verkeersbureau en Bangkok Airways, de grootste particuliere luchtvaartmaatschappij van het land. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Thaise ambassadeur in Den Haag, Thana Duangratana, die bij de opening de jarenlange goede betrekkingen tussen Nederland en Thailand benadrukte.
Volgens het Thais Verkeersbureau is het opvallend dat het aantal herhaalbezoeken naar Thailand het aantal “first timers” overstijgt. Harry Betist: “Dat bevestigt nog eens heel nadrukkelijk de toegevoegde waarde van een Thaise vakantie en ook, dat de verwachtingen van bezoekers worden waargemaakt of zelfs worden overtroffen”.
Sterke groei
De statistieken die door TNS NIPO in opdracht van het ANVR maandelijks worden verzorgd laten over geboekte pakketreizen – vlucht en landarrangement – eveneens een aanzienlijke groei zien. De boekingtrends voor het zomerseizoen tonen een plus voor Thailand van maar liefst 17% (waar long haul in het algemeen plus 8% scoort).In absolute aantallen kent Thailand aan pakketreisboekingen per begin juni zelfs een voorsprong van bijna 30% in vergelijk met vorig jaar.
Harry Betist van het Thais Verkeersbureau: “Thailand is en blijft enorm populair onder Nederlandse vakantiegangers. Het land is verreweg marktleider binnen Azië en behoudens een teruggang in februari is op bestemmingsniveau niets te merken van de gevolgen van de tsunami. De verschuiving van Phuket naar andere strandgebieden en badplaatsen met name aan de zuidoostkust, waar Koh Samui, het grootste eiland in de Golf van Thailand, sterk aan populariteit heeft gewonnen, is wel een korte termijn effect van de ramp”.
Rondreizen
Er blijft vanuit Nederland een sterk accent op het maken van rondreizen en het bezoeken van de hoofdstad Bangkok. Naar verwachting zullen de boekingen voor Phuket – dat vrijwel volledig hersteld is en garant staat voor een prima vakantie – in de loop van het volgende winterseizoen zich weer gaan normaliseren. “Alleen Khao Lak (ten noorden van Phuket) wordt voorlopig nog ontraden als vakantiebestemming,” aldus Harry Betist.
Het Thais Verkeersbureau blijft daarom optimistisch over de toekomstige groei en richt zich daarbij op het gehele land, inclusief de westkust. Bovendien zijn er vele nieuwe opties aanwezig of in ontwikkeling, die het bezoek aan het “land van de glimlach” de komende jaren zullen bevorderen. Daarbij kan worden gedacht aan een sterker accent op spa en wellness, ontdekking en adventure, maar ook aan een verdere uitbouw van de functie van Bangkok als ‘gateway’ naar de rest van Zuidoost-Azië.
“Op grond daarvan lijkt een prognose van een verdere groei naar 200.000 Nederlandse toeristen in de periode 2006-2008, bijna 50 procent meer dan in 2004, alleszins gerechtvaardigd”, meent het Thais Verkeersbureau in Nederland.

Plaats een reactie