Park De Hoge Veluwe ontvangt 30 miljoenste bezoeker

Het Nationale Park De Hoge Veluwe ontving vrijdagochtend 14 oktober zijn 30 miljoenste bezoeker. Het was mevr. Marrie Ezinga uit Harderwijk die een dagje wilde gaan wandelen in het park. Zij werd volkomen verrast door parkdirecteur S.E. baron van Voorst tot Voorst. De Hoge Veluwe bestaat 70 jaar en opende op 26 april 1935 voor het eerst zijn poorten voor de bezoekers..
Marrie en haar man Anne togen vrijdag nietsvermoedend naar De Hoge Veluwe voor een dagje wandelen in de natuur. Bij de ingang in Otterlo stond Van Voorst tot Voorst de 30 miljoenste bezoeker op te wachten.
‘Ik wist niet wat me overkwam’, stond de Harderwijkse nog na te genieten. ‘Ineens stond die meneer voor mijn neus met een prachtige bos bloemen. Dit maak je toch niet vaak mee!’


Cadeaus
Het echtpaar werd overladen met cadeaus van het Park. Zo werd er een gratis relatiekaart voor 2006 overhandigd en voor beiden was er een trui met de bekende witte fiets, het handelsmerk van het Park. Ook kreeg de gelukkige een exemplaar van het jubileumboek ‘Natuur en Kunst’. Voor de middag werd het stel uitgenodigd voor een lunch in restaurant De Koperen Kop.
Park De Hoge Veluwe bestaat dit jaar als stichting 70 jaar. Het Park opende op 26 april 1935 voor het eerst zijn poorten voor de bezoekers. Daarvoor was het uitgestrekte natuurgebied eigendom van het echtpaar Kröller-Mller. Zij lieten jachtslot St. Hubertus bouwen en inrichten als buitenhuis. Vooral Helene Kröller-Mller omringde zich met allerlei kunstuitingen. Zo gaf zij diverse vermaarde architecten opdracht om een gebouw voor haar kunstverzameling te ontwerpen en kocht zij een omvangrijke collectie Van Goghs aan.
Het kinderloze echtpaar bepaalde dat hun bezit aan cultuur en natuur na hun overlijden voor iedereen toegankelijk moest zijn. De Hoge Veluwe is nog steeds een zelfstandige onderneming. Intussen hebben dus 30 miljoen bezoekers kunnen genieten van de unieke combinatie van natuur, architectuur en kunst.

Plaats een reactie