8 juni – Fronleichnam in delen van Duitsland en Oostenrijk

Als reiziger is het altijd interessant om de cultuur en tradities van een land te verkennen. Fronleichnam is een officiële feestdag die gevierd wordt in Oostenrijk en delen van Duitsland. In dit artikel nemen we je mee op een reis door Fronleichnam en legen we je uit wat deze dag betekent en waar je rekening mee moet houden.

Wat is Fronleichnam?

Fronleichnam, wat letterlijk “lichaam des Heren” betekent, is een feestdag die elk jaar op de tweede donderdag na Pinksteren wordt gevierd. Het is een vrije dag voor veel mensen in Oostenrijk en delen van Duitsland.  Ben je toevallig deze donderdag in Duitsland of in Oostenrijk dan zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Tijdens Fronleichnam zijn winkels, supermarkten en overheidskantoren gesloten. Het is dus handig om vooraf rekening te houden met deze sluitingen en eventuele boodschappen of benodigdheden vooraf te regelen. Toch zijn er vaak uitzonderingen, vooral in grote steden en toeristische gebieden, waar sommige winkels en attracties open kunnen zijn. Het is raadzaam om de openingstijden van specifieke plaatsen te controleren voordat je op pad gaat.

Lang weekend voor Duitsers en Oostenrijkers

Omdat Frohleichnam altijd op een donderdag valt is het natuurlijk het perfecte moment om er een lang weekeind van te maken, veel Duitsers en Oostenrijkers gaan dan ook op pad. De steden en de belangrijke bezienswaardigheden in Oostenrijk zijn dan ook goed bezocht tijdens deze vier dagen.  Hotels en campings zijn al ruim vooraf volgeboekt en de prijzen zijn natuurlijk ook wat hoger dan normaal.  Hou er ook rekening mee dat je dit weekend je restaurant bezoek reserveert. Het kan namelijk erg druk zijn.

Zondag 11 juni is natuurlijk de terugkeerdag voor veel vakantiegangers.  Dat betekent dat je vooral in Zuid-Duitsland en bij de grensovergang met Oostenrijk rekening moet houden met lange files en oponthoud.

Plaats een reactie