Unieke fietstocht langs mooiste dorpen van Nederland

Eind juni start er een fietstocht van bijna drieduizend kilometer die dwars door alle provincies van Nederland gaat en waarbij tal van mooie dorpjes doorkruist zullen worden. Deze uit 53 etappes opgebouwde tocht is bedoeld om de problematiek rondom mentale problemen zichtbaar te maken en te normaliseren. Initiatiefnemers Hedwig Peulen en Nacho Gil zullen daarom de trappers van hun fietsen gedurende twee maanden flink rond laten draaien. Op 26 juni zullen ze gaan vertrekken vanuit het pittoreske Vaals in het uiterste puntje van de provincie Limburg. Als alles goed gaat zullen ze op 17 augustus in het schitterende Noord-Brabantse Grave arriveren, waarmee de enorme tocht van bijna 3000 kilometer voltooid zou moeten zijn.

Een groeiend aantal personen heeft problemen met hun mentale gezondheid. De zorg is overvol en er zijn lange wachtlijsten om passende hulp te krijgen. Mensen met deze problematiek voelen zich beperkt en nauwelijks in staat om een normaal leven te leiden. Binnen de maatschappij en in hun eigen families worden zij vaak moeilijk geaccepteerd of begrepen en uit angst en onwetendheid wordt er vaak gekozen voor ontkenning en het verstoppen van het probleem. Dat geldt ook en met name voor mensen die last hebben van het horen van stemmen. Voor anderen is het vaak onbegrijpelijk dat dit zo’n impact kan hebben op hun functioneren. Daardoor worden ze ook nog gestigmatiseerd doordat ze niet zouden deugen.

In samenwerking met Stichting Weerklank reizen zij rond met de boodschap  ‘Dare to Care’. Daarmee willen ze de nadruk willen leggen op het belang van een liefdevolle opvang in de familie en naaste omgeving voor mensen die met deze problematiek in aanraking zijn of komen, zodat zij zich in hun herstelproces niet alleen voelen.

Als boodschappers/koeriers willen ze mensen ook in de gelegenheid stellen om reacties naar hen te sturen (eigen ervaringen, belevenissen of vragen met betrekking tot het genezingsproces, etc.) via social media of andere wegen.

Ze rijden rond met een reclame-aanhanger achter de fiets met daarop onze boodschap, belangrijke informatie en alle etappes van de fietsroute.

Via Instagram en Facebook zullen ze iedereen op de hoogte houden van hun belevenissen tijdens de route. Tevens zullen ze hierop de startplaats en tijd van iedere etappe bekend maken, zodat mensen een dagje met ons mee kunnen fietsen om samen de boodschap uit te dragen.

Plaats een reactie