Route du Soleil deze zomer? Zo houd je de auto én je hoofd koel

Een ruime meerderheid van de Nederlandse autobezitters (55%) kiest dit jaar voor een vakantie met de auto, blijkt uit eerder onderzoek van BOVAG. Voordat de vakantie écht kan beginnen heb je vaak nog een lange autorit voor de boeg. Met een goede voorbereiding verklein je de kans dat je onderweg problemen krijgt. Waar moet je op letten als je deze vakantie de Route Du Soleil neemt? PETRONAS deelt vijf tips zodat jij en jouw auto straks zomerklaar zijn en veilig de weg op kunnen.

Tip 1: Controleer de motorolie
Motorolie houdt de draaiende onderdelen van de auto optimaal in beweging en heeft een koelende en reinigende functie. Om de zoveel kilometer moet je de olie en de filter verversen. Door vóór je vakantie jouw garage of het onderhoudsboekje te raadplegen, weet je wanneer het voor jouw auto tijd is om te verversen. Door regelmatig het oliepeil te meten, ben je er zeker van dat er niet te veel of weinig olie in je motorblok terecht komt en de auto tijdens de zonnige tochten geen (onherstelbare) schade oploopt.

Niet alleen het oliepeil bijhouden is belangrijk, maar ook het kiezen van het type olie met de juiste bestanddelen is van belang voor het goed functioneren van jouw motor. Ga na welke olie jouw auto nodig heeft. Zo zorg je namelijk dat er minder interne wrijving is tussen de onderdelen. Hierdoor verbruikt de motor minder brandstof en heb je minder last van slijtage; een win-win dus.

Tip 2: Kies de juiste (hoeveelheid) koelvloeistof
Wist je dat er verschil zit in het type koelvloeistof dat je gebruikt? Om het hoofd en de motor onderweg koel te houden, is het goed om vooraf te bekijken wat de juiste koelvloeistof is voor jouw auto. Koelvloeistof zorgt ervoor dat de motor niet overhit raakt en op de juiste temperatuur blijft. Dat ook deze vloeistof op peil blijft en juist wordt bijgevuld is erg belangrijk, want een oververhitte motor kan leiden tot motorschade. Voor de zomer is het nog niet zo belangrijk (tenzij je op vakantie gaat naar Antartica), maar let bij je keuze voor koelvloeistof ook op de vorstbeschermingsgraad; deze speelt een belangrijke rol in de uiteindelijke kracht van een motor.

Tip 3: Rijd op banden met een goede spanning en profiel
Voordat je de auto instapt is het ook belangrijk aandacht te besteden aan je banden. Zit er bijvoorbeeld nog genoeg spanning op je autobanden nadat je auto een tijd stil heeft gestaan? De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat je veilig de weg op kan, maar het heeft ook een ander groot voordeel dat je misschien nog niet kende. Het zorgt er namelijk ook voor dat je banden langer meegaan en dat er de juiste druk op het wegdek wordt uitgevoerd. Check ook het profiel van de band, want het kan zijn dat de grip vermindert nadat ze een langere tijd gebruikt zijn. Kijk daarnaast ook goed naar eventuele scheurtjes of andere verstoringen op de band, zodat je niet in de bergen van Zwitserland je reserveband erop moet leggen.

Tip 4: Check je airco
De temperaturen kunnen hoog oplopen wanneer je door de glooiende Toscaanse heuvels tourt. Je wilt er dan niet achter komen dat je airconditioning het niet meer doet. Laat jouw airconditioningsysteem daarom controleren op lekken en zorg ervoor dat het systeem correct wordt gekoeld. Als de airconditioning niet goed werkt, laat deze dan nakijken en eventueel bijvullen door een professional. Ruikt de airconditioning muf? Dan is het ook tijd voor een schoonmaakbeurt.

Tip 5: Voorkom vieze ramen en slecht zicht
Wie regelmatig in de zomermaanden de auto pakt, weet dat je dan vaak last hebt van insecten, pollen en stof op de ramen. Dit klinkt vooral als een vervelende bijkomstigheid, maar het kan ook erg gevaarlijk zijn wanneer je zicht belemmerd wordt. Voor optimaal zicht is het daarom belangrijk om altijd een voorraad ruitensproeiervloeistof in de auto te hebben zodat je zo nodig bij kan vullen. Inspecteer daarnaast ook regelmatig je ruitenwissers en kijk of ze aan vervanging toe zijn, zodat je zeker weet dat ze bij regen of viezigheid hun werk doen.

“De Nederlander trekt er in de zomervakantie maar al te graag op uit met de auto, bijvoorbeeld naar Spanje, Italië of Zuid-Frankrijk. Problemen hebben met de auto is enorm vervelend, maar natuurlijk al helemaal wanneer je in het buitenland onderweg bent naar je vakantiebestemming. Met deze tips – over zaken die regelmatig misgaan onderweg – zorg je ervoor dat je minder snel voor onaangename verrassingen komt te staan,” aldus Stephan Dergent, Market Manager bij PETRONAS. “Enkele dingen kan je eenvoudig zelf controleren, maar vergeet daarnaast ook niet om regelmatig onderhoud aan jouw auto te laten uitvoeren door een erkende autodealer of monteur. Zo rijd je met een veilig gevoel en het hoofd koel de zon tegemoet.

Plaats een reactie