Dit is een Calima

De Calima, ook wel Saharastof genoemd, is een fenomeen dat voorkomt in delen van Noord-Afrika, Spanje, de Canarische eilanden en de Middellandse Zee. Verschillende steden in deze gebieden ervaren jaarlijks extreme Calima-episodes die luchtvervuiling, slechte luchtkwaliteit, hoge temperaturen en een veranderd uiterlijk van de omgeving veroorzaken. Vanwege de ligging hebben vooral de eilanden Lanzarote en Fuerteventura veel last als er sprake is van een Calima. Tenerife en Gran Canaria worden echter ook niet ontzien. De afstand tot het Afrikaanse vasteland is iets groter, maar nog steeds relatief klein.

De Calima is gewoonlijk de aanwezigheid van droge, warme lucht die de Canarische eilanden bereikt, meestal vanuit het Afrikaanse continent. Calima is geen storm, maar meer een soort zanderige, stoffige mist die door de warme luchtstromen uit Noord-Afrika wordt vervoerd en in massa’s naar het westen wordt geblazen. Omdat deze afkomstige lucht zo warm is, verdampt het stof dat het bevat snel, waardoor de luchtkwaliteit en bezoekers die gevoelig zijn voor luchtvervuiling geïnteresseerd zijn in deze stofdeeltjes. De Calima is een bekend onderdeel dat past binnen het klimaat van de Canarische Eilanden.

Het feit dat de Canarische eilanden regelmatig met Calima worden geconfronteerd, betekent dat er een aantal gezondheidsrisico’s zijn. Er zijn verschillende stoffen aanwezig in de lucht, waaronder fijn stof, uitlaatgassen, sigarettenrook, stofmijten, pollen en schimmelsporen. Als de luchtvervuiling hoog is, kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, droge ogen en luchtwegproblemen.

Hoewel ze meestal niet langer dan een paar dagen aanhouden, veroorzaken Calimas vaak verwoestende effecten door de luchtvervuiling, waarbij de luchtkwaliteit tot niveaus daalt die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van degenen die er blootgesteld aan zijn. Hoewel Calima vaak wordt geassocieerd met warm weer, kan het ook slechte temperaturen veroorzaken, waardoor het een ongemakkelijke en soms gevaarlijke situatie creëert.

Hoewel er een aantal preventieve maatregelen zijn waarmee mensen hun gezondheid kunnen beschermen, kunnen ze niet veel doen om het effect van Calima te verminderen. Sommige mensen adviseren om binnen te blijven als de luchtkwaliteit slecht wordt, maar dit kan moeilijk zijn als er weinig mogelijkheden zijn om binnen te blijven. Het is daarom belangrijk om jezelf te beschermen met een masker als je naar buiten gaat, zodat je niet zoveel stof en andere schadelijke stoffen inademt.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop bezoekers de Canarische eilanden kunnen genieten terwijl ze worden beschermd tegen de schadelijke effecten van Calima. De beste manier om je gezondheid te beschermen is door het dragen van een luchtfiltermasker en het vermijden van fysieke activiteit als de luchtvervuiling hoog is. Daarnaast kunnen bezoekers ook proberen activiteiten te doen waarbij ze de lucht niet inademen, zoals zwemmen in het zwembad, joggen in een stedelijke omgeving of wandelen in het bos.

Plaats een reactie