7 Europese landen waar winterbanden verplicht zijn

Of je nu dagelijks de grens overgaat of een reis door Europa in de winter plant, het is niet altijd gemakkelijk om te weten welke bandenuitrusting je moet hebben. In Nederland worden winterbanden aangeraden voor het winterseizoen. In tal van Europese landen geldt een winterbandenplicht op het moment dat er sprake is van winterse omstandigheden. Dit is bijvoorbeeld zo in Duitsland, Finland, Luxemburg, Oostenrijk, Tsjechië. Hoe de wet ‘winterse omstandigheden’ omschrijft, dat kan van land tot land verschillen.

Er zijn 7 Europese landen waar de wet duidelijk is: gedurende een bepaalde periode moeten er winterbanden onder de auto liggen. Hieronder vind je een overzicht van deze 7 Europese landen en hun regels omtrent winterbanden.

Bulgarije

In Bulgarije zijn winterbanden verplicht tussen 15 november en 1 maart. U kunt ook winterbanden, universele banden of zelfs zomerbanden gebruiken. De profieldiepte mag niet minder dan 4 mm bedragen.

Spijkerbanden zijn niet toegestaan.

Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als de weersomstandigheden dat vereisen.

Dit voorschrift geldt ook voor voertuigen met buitenlandse kentekenplaten. Bij niet-naleving van de verplichte regels krijgen bestuurders een boete van 50 leva (ongeveer 25 euro).

Estland

Winterbanden zijn in Estland verplicht van 1 december tot 1 maart.

Bij uitzonderlijke weg- en weersomstandigheden is het gebruik van spijkerbanden toegestaan van 15 oktober tot 31 maart.

All-seasonbanden mogen het hele jaar door worden gebruikt. Vanaf 1 december 2022 is het Alpensymbool (sneeuwvlok) verplicht voor all weather banden.

Kroatië

In Kroatië zijn winterbanden en aanvullende winteruitrusting verplicht tussen 15 november van het lopende jaar en 15 april van het volgende jaar voor alle soorten motorvoertuigen.

Voertuigen met een maximummassa tot 3,5 ton moeten 4 winterbanden (of M + S) of 4 zomerbanden met een minimale profieldiepte van 4 mm en sneeuwkettingen in de kofferbak hebben.

Letland

In Letland zijn winterbanden tussen 1 december en 1 maart verplicht voor alle auto’s en bussen. Consumenten kunnen winterbanden, universele banden of zomerbanden gebruiken.

De profieldiepte mag niet minder dan 4 mm bedragen.

Voertuigen van minder dan 3,5 ton moeten worden uitgerust met 4 identieke banden en die van meer dan 3,5 ton met identieke voorbanden.

Spijkerbanden zijn toegestaan tussen 1 oktober en 1 mei.

Litouwen

In Litouwen zijn winterbanden verplicht tussen 10 november en 1 april. Je kunt winterbanden of universele banden gebruiken.

De profieldiepte mag niet minder zijn dan 3 mm.

Van 1 december tot 1 maart zijn winterbanden ook verplicht voor motorfietsen.

Spijkerbanden zijn niet toegestaan van 10 april tot 1 november.

Slovenië

In Slovenië zijn winterbanden verplicht tussen 15 november en 15 maart.

Als dergelijke banden worden gemonteerd, moeten ze op alle vier de wielen worden gemonteerd. Als alternatief kun je zomerbanden met sneeuwkettingen op de voorwielen gebruiken.

Een minimale profieldiepte van 3 mm is vereist.

Zweden

In Zweden zijn winterbanden of gelijkwaardige uitrusting verplicht tussen 1 december en 31 maart. De profieldiepte moet ten minste 3 mm bedragen.

Spijkerbanden zijn toegestaan tussen 1 oktober en 15 april of als er winterse wegomstandigheden gelden of worden verwacht.

Elke aanhanger van een voertuig moet de regels inzake winterbanden volgen. Als het voertuig spijkerbanden heeft, moet de aanhanger dat ook hebben.

Deze regels gelden ook voor buitenlandse auto’s die door Zweden reizen.

2 gedachten over “7 Europese landen waar winterbanden verplicht zijn”

  1. Winterbanden worden ons door de strot geduwd door de overheid. We kunnen zelf wel bepalen wat veilig is en wat niet. Als ik driftend door de Alpen wil gaan, dan ga ik driftend door de Alpen. Weg met de EU. Regelneven!

  2. Thierry trol? Dronken rijden moet kunnen, de overheid wil me door de strot duwen dat ik niet alcohol door mijn strot duw. Ik bepaal toch zelf wel hoe hard, hoe dronken, en of ik tegen het verkeer in rijd of niet. Ha!

Plaats een reactie