Vliegtax naar 30 euro, Duitsland goed alternatief?


Zoals ieder jaar lekt er altijd wel iets uit de begroting die komende Prinsjesdag wordt voorgesteld. Eén van de voorstellen is het verhogen van de vliegtax voor alle vluchten uit Nederland. Deze zou volgens het voorstel naar 28,58 euro per vlucht gaan. Dus een vakantie met het gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) naar Mallorca of Ibiza wordt gelijk 120 euro duurder in een tijd waarin alles al schrikbarend duur aan het worden is.

Natuurlijk is dit prachtige plan afkomstig uit hoed van D66 die het vliegen vergelijkt met het voltanken van je auto. Het doel van de Haagse politiek is het verduurzamen van de luchtvaart met de inkomsten uit de vliegtax. Of dat werkelijk gaat gebeuren laat ik in het midden.

Duitsland kent al sinds 2011 een vliegtax, deze wordt daar heel officieel ook wel Luftverkehrsabgabe genoemd. Deze extra belasting op vliegtickets ligt echter een flink stuk lager dan de plannen van de Nederlandse regering. Voor de eerder genoemde vlucht vanaf bijvoorbeeld de luchthaven Düsseldorf betaal je geen 30 euro vliegtax maar slechts euro12,77. Een besparing van 70 euro dus. Tel daarbij de voordelige parkeertarieven op de Duitse luchthavens bij op en de goedkopere tickets tijdens de Nederlandse schoolvakanties en je hebt al snel enkele honderden euro’s bespaard op je vakantie.

Lees ook: Zes handige tips voor het parkeren op de luchthaven van Düsseldorf.

Vooral de Griekse eilanden en de Spaanse eilanden zoals Mallorca, Ibiza en Menorca zijn vanuit de Duitse luchthavens goed bereikbaar. En zijn door praktisch door alle Duitse Low-cost aanbieders opgenomen in de vliegschema’s.

Naast de Luchthaven van Düsseldorf kun je ook vertrekken van de andere luchthavens in de grensstreek zoals Munster en Weeze. Alhoewel deze laatste luchthaven een basis is voor Ryanair is en de vluchten vaak naar de wat afgelegen luchthavens gaan en Weeze één van weinige luchthavens in Duitsland is waar het parkeren in vergelijking met de Nederlandse vliegvelden wel duur is.

3 gedachten over “Vliegtax naar 30 euro, Duitsland goed alternatief?”

  1. Beste Vincent,

    Je doet alsof het raar is dat vliegen wordt vergeleken met het voltanken van een auto. In de werkelijkheid is vliegen 2 tot 4 keer zo slecht voor het klimaat in vergelijking met het reizen met een auto. Dus Vincent, vliegen is slechter dan het voltanken van je auto, deze belasting op vliegen is dus gewoon terecht (bovendien hebben we het over 120 euro voor je hele gezin, waar gaat dit over…). Het is de bedoeling dat we met z’n allen wat minder gaan vliegen om het milieu zo minder te belasten met co2 uitstoot. Dat jij dan een artikel schrijft over hoe de gemiddelde Nederlander toch nog voor een prikkie naar een Spaans eiland kan is een beetje sneu. Waarschijnlijk begrijp je het hele probleem nieteens, dus ga vooral 3x per jaar naar een all inclusive op Ibiza jezelf volfreten met biefstuk en houd je mening en zogenaamde oplossingen voor dit soort besluiten lekker voor je.

  2. @Sebastiaan: Hoezo slecht voor het klimaat? Klimaat is een natuurverschijnsel. Daar hebben vliegtuigen en D66-ers geen invloed op.

  3. gewoon geldklopperij.als ik 30 € meee betaal dan stoot vliegtuig geen co2 meer uit.
    dus grote onzin.wij moeten weer voor tekorten opdraaien.
    weg met die regering

Plaats een reactie