Duitse kerstmarkten bezoeken vrijwel alleen mogelijk met 2G

Wil je vanuit Nederland een kerstmarkt in Duitsland bezoeken? Dan heb je vanaf zondag een vaccinatie- of herstelbewijs van Covid-19 nodig. Alleen een negatieve test voldoet dan niet meer voor Nederlanders die naar Duitsland willen reizen. Wie niet volledig gevaccineerd is tegen het coronavirus of genezen is van Covid-19, die heeft één andere optie die eigenlijk geen optie is: tien dagen in quarantaine. Je mag vanaf de vijfde dag uit quarantaine als je dan een negatieve PCR-testuitslag hebt. Laten we eerlijk zijn: vrijwel niemand gaat voor een dagje naar een Duitse kerstmarkt eerst minstens vijf dagen in quarantaine. In de praktijk zal het dus vooral op een 2G-regel uitkomen voor Nederlanders die een tripje naar Duitsland willen maken.

In delen van Duitsland geldt er voor het openbare leven sowieso een 2G-regel. De andere deelstaten zullen snel zullen volgen.  Je krijgt dan alleen met een vaccinatie- of herstelbewijs toegang tot grote delen van het openbare leven, zoals restaurants, horeca, winkels, musea, en veel gevallen ook hotels. Deze regel geldt momenteel voor iedereen van 6 jaar en ouder.

Een deel van de Nederlanders die naar de populaire kerstmarkten in Keulen of de druk bezochte kerstmarkten van Düsseldorf willen reizen, zal er nu waarschijnlijk voor kiezen om dat al dan niet noodgedwongen niet te doen. Dat is precies het effect dat de Duitse overheid hiermee wil behalen.

De nieuwe regels in het kort

Voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar die vanaf zondag 21 november 2021 vanuit Nederland naar Duitsland reizen (of de tien dagen daaraan voorafgaand in Nederland geweest zijn), gelden de volgende regels:

  • Je mag Duitsland in als je volledig gevaccineerd (tenminste 14 dagen) bent, een herstelbewijs (tussen 28 dagen en 6 maanden) van Covid-19 hebt of een negatief testresultaat voor corona hebt. De PCR-test moet maximaal 72 uur voor aankomst in Duitsland afgenomen zijn. Een antigeentest mag ook, die mag niet ouder zijn dan 48 uur.
  • Je moet een digitaal of papieren coronabewijs bij je dragen.
  • Ben je niet op doorreis, maar is je reisdoel Duitsland? Reizigers die geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben gaan na inreis in Duitsland in quarantaine. Dit geldt ongeacht de leeftijd. Op z’n minst vijf dagen na uw aankomst in Duitsland kan de quarantaine met een negatief testresultaat (vanaf 12 jaar) worden beëindigd.
  • In Duitsland zal op veel plekken de 2G-regel van toepassing zijn, zoals in hotels, bars en restaurants.
  • Je moet je voor je vertrek naar Duitsland registereren. Dat doe je via https://einreiseanmeldung.de/#/
  • Als je met een vervoersbedrijf reist, dan moet je vóór vertrek of tijdens jouw reis de registratiebevestiging en een (digitaal) coronabewijs kunnen laten zien.

Het exacte aangepaste reisadvies voor Duitsland is hier te vinden.

Plaats een reactie