USA: gevaccineerde toeristen weer welkom

Het lange wachten om naar Amerika te reizen is voorbij: vanaf november mogen buitenlanders met een coronavaccinatie de Verenigde Staten weer in. De versoepeling komt er na ruim anderhalf jaar van een uitgebreid inreisverbod voor mensen uit tal van landen, waaronder inwoners van de EU en het Verenigd Koninkrijk.

De reisindustrie kan opgelucht ademhalen, maar ook veel particulieren die maandenlang gescheiden waren van familieleden en vrienden zijn bij dat reizen naar de VS weer mogelijk is. Volgens de aankondiging moeten volwassenen kunnen aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd voordat ze aan boord van een vliegtuig naar de Verenigde Staten gaan. Daarnaast moeten reizigers, net als vroeger, ook een negatieve coronatest laten zien die niet ouder is dan drie dagen, zo maakte de Coronavirus-coördinator van het Witte Huis bekend.

Veel details zijn nog onduidelijk

Exacte richtlijnen over hoe deze follow-up moet plaatsvinden, zullen op een later tijdstip bekend worden gemaakt, zei een Witte Huis-woordvoerder. Hetzelfde geldt voor de vraag welke vaccins door de VS worden erkend en hoe een vaccinatie moet worden bewezen. Tot nu toe zijn er in de VS slechts drie vaccins goedgekeurd: dat zijn de vaccins van Pfizer/Biontech, Moderna en Johnson & Johnson (Jansen)

Een einde aan de inreisbeperkingen

De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump voerde in maart 2020, aan het begin van de coronapandemie, een inreisverbod in voor buitenlanders uit grote delen van Europa. De EU daarentegen had haar lidstaten in juni al gevraagd om de beperkingen voor reizigers uit de VS en verschillende andere landen geleidelijk op te heffen.

Nederland en andere EU-landen hoopte ook op een versoepeling van de regels van Washington. Deze versoepelingen lieten echter op zich wachten en sat zorgde voor enige frustratie bij Europeanen.

Plaats een reactie