Veilig naar de wintersport

De voorpret is al begonnen. Je gaat weer op vakantie naar je favoriete skigebied. Of je gaat misschien wel een nieuwe skigebied verkennen. Als je met de auto gaat, is het belangrijk om goed voorbereid op vakantie te gaan. Zeker omdat je in andere weersomstandigheden komt te rijden dan hier in Nederland.

Veilig je auto inpakken

Als je met de auto naar je wintersport bestemming gaat, heb je vaak een hoop mee te nemen. Je auto wordt volgestouwd met spullen die je daar nodig hebt, zoals kleding, bescherming, ski’s en de mensen die je meeneemt moet je ook nog ergens kwijt. Belangrijk is dat je rekening houdt met je zicht. Als jij je achterbank of hoedenplank volstapelt met spullen, heb je een stuk minder zicht. Als je in een gebied rijdt dat je al niet zo goed kent, is zicht een belangrijk gegeven tijdens het rijden.

Misschien kun je investeren in een dakkoffer of skibox om zo ruimte te besparen in de auto zodat je toch overzicht houdt tijdens je reis.

Je auto zelf veilig maken voor de reis

Omdat je in totaal andere weersomstandigheden rijdt dan dat je hier gewend bent, is het belangrijk om goed na te denken over de veiligheid van je auto. Controleer je oliepijl en je remvloeistof voor je op weg gaat. Ook is het verstandig om je ruitensproeiervloeistof te vervangen voor antivries vloeistof. Zorg ervoor dat je op winterbanden rijdt en neem vooral je sneeuwkettingen mee. In sommige landen is dit ook verplicht. Ben je nog niet in het bezit van sneeuwkettingen? Sneeuwkettingen kopen doe je tegenwoordig makkelijk online.

Ook winterbanden kun je goed online kopen, maar als je advies wilt over de banden, is het misschien verstandig om dat bij je dealer te doen.

Uitgerust op weg

Je hebt een lange reis voor de boeg en je gaat in gebieden rijden waar je niet dagelijks rijdt. Dat kost een hoop concentratievermogen en oplettendheid. Zorg er dus voor dat je uitgerust bent voordat je vertrekt. Een extra paar uur slaap is dan echt niet overbodig.

Ook voor deze reis geldt, de laatste loodjes wegen het zwaarst. Je hebt al flink wat kilometers achter de rug en dan begint de uitdaging pas. Je kent het gebied niet. De weersomstandigheden zijn anders en de kans is groot dat je in de bergen rijdt met minder zicht. Hoogstwaarschijnlijk ben je ook niet de enige die op vakantie gaat, dus heb je te maken met drukte om je heen. Wees hier op voorbereid en neem regelmatig een pauze om even je benen te strekken en wat te eten.

Ook als je bent aangekomen op je bestemming, is het verstandig om even lekker bij te komen in plaats van direct op de piste te staan. Je wilt immers blessures voorkomen en genieten van de hele vakantie. Doe het zeker in het begin rustig aan en geniet van je vakantie.

Plaats een reactie