Midden in de vakantieperiode staakt de Duitse machinist!

De meeste reizigerstreinen in Duitsland staan ​​sinds woensdagochtend twee uur stil. Dat heeft de machinistenvakbond GDL dinsdag bekendgemaakt. De staking zou tot vrijdagochtend 2 uur duren. Foto’s laten zien hoe treinen stilstaan ​​op Duitse treinstations, en op veel borden staat “Trein is geannuleerd” Deutsche Bahn heeft aangekondigd dat op woensdag en donderdag alleen elke vierde langeafstandstrein (ICE, IC, EC) zal rijden. Ook in het regionale verkeer zouden veel verbindingen worden geannuleerd.
In grote steden als Berlijn ligt een groot deel van het S-Bahn-verkeer stil. Terwijl de huidige staking nog maar net is begonnen, houden de machinisten al het vooruitzicht op uitbreiding van hun maatregelen: komende week wordt beslist of de staking doorgaat. Volgens een woordvoerder van de stakende machinisten is het nog niet duidelijk of de stakingen worden verlengd
De vakbond keert pas terug naar de onderhandelingstafel, als de Duitse spoorwegen een beter bod doen. Over het huidige aanbod van de Duitse spoorwegen is men duidelijk: “Het aanbod is onaanvaardbaar.” De vakbond heeft bewust het tijdstip van de huidige staking gekozen: We hebben het weekeind voor de boeg. We weten dat vakanties daar afgelopen lopen en dat er steeds vaker wordt gereisd.
De achtergrond voor de stakingen is een conflict over hogere lonen. De machinistenvakbond GDL had over een periode van 28 maanden een coronabonus en inkomensverhogingen van 3,2 procent geëist. Gezien de miljarden verliezen tijdens de pandemie en de grote schade door overstromingen, weigerde Deutsche Bahn dit voorstel.
In een GDL-stemming stemde dus 95 procent van de vakbondsleden om te gaan staken. Deutsche Bahn (DB) schrapt woensdag en donderdag 75 procent van haar langeafstandstreinen. Vrijwel alle routes zijn zwaar getroffen. Al zal het op veel regionale lijnen meevallen met de uitval omdat deze door regionale aanbieders worden aangeboden. Alleen elke tweede trein kan worden geannuleerd.
Maar er is ook goed nieuws:
► Gemeentelijke vervoersbedrijven worden niet geraakt: metro’s en trams blijven rijden zoals gepland, maar zullen aanzienlijk voller zijn.
► Ook concurrenten van het spoor zoals Flixtrain en regionale aanbieders staken niet.

Plaats een reactie