Groene pas misschien pas in de zomer

We schreven vorige week al over de invoering van de groene pas. Een soort van paspoort waarmee je toch op vakantie kunt in een wereld die wordt beheerst door de pandemie. De Groene pas wordt zoals het er nu naar uitziet in drie fases geïntroduceerd.

Een aantal Europese landen zoals Oostenrijk, Griekenland, Malta en Cyprus hebben versoepelingen van de corona maatregelen aangekondigd.  Dat wil zeggen dat iedereen die zich regelmatig aantoonbaar laat testen, gevaccineerd is, of corona heeft gehad. zich vrij zonder quarantaine verplichtingen in een land kunnen verplaatsen.

Alleen hoe bewijs je nu dat je voldoet aan één van de drie eisen voor het vrije reizen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met een groene pas volledig na het voorbeeld van de groene pas uit Israel.  De Pas is eigenlijk niets meer dan een app op je mobiele telefoon waarop een QR code wordt getoond. Deze QR code kan door een hotelier. restaurant- of bar eigenaar worden gescand en daarmee krijg je toegang.

Oostenrijk heeft aangekondigd op op 19 mei met een eigen variant van de groene pas te komen. Op die datum worden de regels versoepeld en mag de gastronomie en de hotels weer open.  In juni zou dan fase 2 in werking treden en dat zou dus echt een Europa dekkende app moeten zijn. De Oostenrijkse variant zou dan 1-op-1 moeten overgaan in deze variant.

De wens van veel landen is dat de groene pas nog voor de zomervakantie wordt ingevoerd. Zodat we kunnen reizen binnen Europa.

Let op! ondertussen duiken in de diverse appstores al apps op met de naam Green Pass of een verwijzing naar een Green Pass. Dit zijn geen officiële apps maar producten van slimme commerciële bedrijven die graag willen meeliften op het zoekvolume.  Op dit moment is er nog een officiële  groene pas voor Europa te vinden in de appstores.

 

Plaats een reactie