Geeft het digitale vaccinatiepaspoort de reisvrijheid terug?

Europa is in grip van een vervelend virus, al bijna 14 maanden ligt de hele reisbranche op zijn gat. Om het toerisme weer op gang te krijgen is er in de Europese unie gesproken over een groene pas of een vaccinatiepaspoort na het model van de Israëlische overheid. Het idee van deze pas kwam van de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, hij krijgt voor zijn plannen in ieder geval bijval van landen als Spanje, Griekenland, Italië, Cyprus en Kroatië. Stuk voor stuk landen die behoorlijk afhankelijk zijn van het toerisme.

Wat zijn de eisen voor een groene pas

Om in aanmerking te komen voor een groene pas dien je of:

  • Volledig te zijn gevaccineerd
  • Recentelijk corona te hebben gehad
  • Getest zijn voor vertrek

Bij voorkeur wordt de pas digitaal als in de vorm van een App op je mobiel uitgevoerd. Met een QR code die kan worden gescand weet iemand dan gelijk of je door mag of niet. Het enige wat diegene die scant te zien krijgt is of je “negatief” bent. In het kader van de privacy ziet de scannende persoon geen medische gegevens. Wel naam en geboortedatum. Hiermee kan worden voorkomen dat je bijvoorbeeld met de telefoon van je vriendin naar binnen probeert te komen.

Europese verdeeldheid

Frankrijk, Roemenië, Duitsland, België en Nederland staan niet echt te springen om zo’n toegangspas. Volgens deze landen komt de pas te vroeg omdat nog lang niet iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren. Bovendien zijn er nog twijfels of de huidige vaccinaties wel beschermen tegen de mutaties van het virus.

Een groene pas zorgt dus voor verdeeldheid en en ongelijkheid. In Israel waar de pas al is ingevoerd en goed schijnt te werken lopen ondertussen al een paar rechtszaken tegen de overheid en zijn ook al protesten geweest tegen de invoering van deze groene pas.

Een coronapaspoort zoals de groene pas ook wel wordt genoemd. Mag nooit een reden zijn om iemand in een land te weigeren. Dat staat in de Europese grondwet. Wel kan een land aanvullende eisen stellen aan iemand die niet beschikt over een groene pas. Denk aan een tijdelijke quarantaine of een extra test tijdens het verblijf in het buitenland. (Voor eigen kosten)

Kunnen we allemaal op vakantie met een groene pas?

Persoonlijk verwacht ik dat niet, ik heb jarenlang voor de overheid gewerkt en ik heb mijn twijfels of deze digitale infrastructuur en alle Europese privacy regels op korte termijn (dus voor 1 juli) zijn samen te brengen. Vooral omdat het om heel veel privacygevoelige informatie gaat kun je dit soort trajecten niet even snel uitbesteden aan een grote lCT leverancier.

Plaats een reactie