Geen wintersport tijdens de kerstvakantie

Waarschijnlijk vandaag maakt de Oostenrijkse regering tijdens het wekelijkse persmoment bekend dat er geen wintersport tijdens de kerstvakantie in Oostenrijk mogelijk is.. De wintersportgebieden mogen open voor daggasten alleen de hotels en appartementen blijven gesloten. Het risico op besmetting met het Corona virus en de druk van de buurlanden Italië, Frankrijk en Duitsland  is te groot.  Om te voorkomen dat er toch daggasten vanuit Duitsland en Italië naar Oostenrijk komen worden er in de kerstvakantie grenscontroles uitgevoerd door zowel de Duitse en de Oostenrijkse autoriteiten.

Wintersport belangrijk voor de Oostenrijkse economie

Door deze maatregel krijgt de Oostenrijkse economie natuurlijk een flinke klap, de wintersport is goed voor 15% van het BNP een belangrijke indicator hoe goed een land er financieel er voor staat. Vooral de gastronomie, hoteliers en iedereen die met de wintersport te maken gaan deze sluiting merken. Het vorige wintersportseizoen werd door de corona natuurlijk ook al voortijdig afgebroken maar kosten voor het in stand houden van de voorzieningen lopen natuurlijk gewoon door.

Skigebieden zijn teleurgesteld

De skigebieden zelf zijn teleurgesteld in deze maatregel, er is de laatste maanden veel werk verzet om het skiën en wintersporten in deze tijden zo veilig mogelijk te houden. Het echte bestemmingsgevaar vind dan ook niet op de pistes plaats maar in de gondelbanen en bij het wachten voor de skiliften. Menig skigebied heeft dan ook uitgebreide veiligheidsplannen gemaakt en investeringen gedaan om een veilige wintersport toch mogelijk te maken.

Je kunt dan denken aan het verplicht dragen van een mond/neusmasker in de liften en bij het wachten en speciale verneveling-apparaten waarmee een ontsmettingsmiddel in de gondels wordt gespoten.

Waar nodig zal de Oostenrijkse regering financieel bijspringen en er wordt een appel gedaan op steun vanuit de Europese Unie om een deel van de schade als gevolg van de corona-crisis te kunnen verhalen.

Plaats een reactie