Wel of niet op wintersport komende winter?

In de Alpen is vorige week al een leuke hoeveelheid sneeuw gevallen. Dat is een teken dat het wintersportseizoen er langzaamaan weer aan zit te komen. In november gaan in veel hogergelegen gebieden de skiliften alweer draaien en een maand later zou je in grote delen van de wintersportgebieden op de latten moeten kunnen staan. Door corona zal het zeker geen wintersportseizoen zoals normaal worden. Oostenrijk kondigde al aan dat je de apres-ski deze winter kunt vergeten in de Oostenrijkse skigebieden. De kans dat andere landen met deze maatregel volgen is vrij groot. De vraag is of je überhaupt met andere mensen in een veelal krappe ruimte zou willen gaan drinken en zingen. Is iedereen Ischl al vergeten, dan? Gaan we weer ‘gewoon’ op wintersport de komende winter?

Een andere beperking wordt natuurlijk de beperkte mogelijkheid om van land naar land te kunnen reizen. Het aantal negatieve reisadviezen neemt toe, net als het aantal eisen dat landen stellen aan binnenkomende toeristen. Denk aan verplichte coronatesten tot aan (zelf)quarantaine. In het laatste geval is het al niet de moeite om richting de sneeuw te vertrekken.

Het ‘grappige’ van alles is dat wie gaat skiën in de buitenlucht, een minimale kans heeft om besmet te raken of andere te besmetten. Het is in theorie daarom veiliger om actief bezig te zijn op de piste dan om in Nederland binnen te gaan zitten, zeker als je redelijk zelfvoorzienend op vakantie gaat. Door de afname in het aantal wintersporters, zal het op de pistes vanzelf minder druk zijn. Afstand houden wordt daardoor eenvoudiger. Het enige knelpunt wordt gevormd door de skiliften. Gondels zullen beperkt gebruikt kunnen worden, met de nodige regels. Bij de eventuele wachtrijen bij skiliften zal er goed afstand gehouden moeten worden. De vraag is of er, zeker buiten de schoolvakanties, wachtrijen zullen zijn.

Wij hebben redelijk wat mensen gesproken die normaliter gewoon lekker gaan skiën of snowboarden in Oostenrijk, Frankrijk, Italië of andere skibestemmingen. We hebben niemand kunnen vinden die nu al per definitie zegt ‘als het kan, dan ga ik’. De meesten hebben nog niet geboekt en zijn afwachtend. Mensen die wel geboekt hebben, twijfelen of ze gaan annuleren of niet. Van de mensen die nog niet geboekt hebben, geeft ongeveer de helft aan dat ze de wintersport in de winter van 2020/2021 over zullen slaan.

Plaats een reactie