Tip voor de herfstvakantie: Formentera

Tip voor de herfstvakantie: Formentera

Op vakantie gaan is op dit moment amper mogelijk en de vraag is of je dat op dit moment wel zou moeten willen. Hetzelfde geldt misschien wel voor de zomervakantie. In hoeverre kunnen en willen we dan weer op reis gaan? Ik denk dat de herfstvakantie een realistischer doel is. Wie dit jaar nog op vakantie wil gaan die zou zich beter daar op kunnen focussen. Maar waar ga je dan naartoe? Waar kun je met je kinderen een leuke vakantie vieren waarbij je een aardige kans maakt op goed weer? Formentera zou een goede optie kunnen zijn. Oktober behoort net niet tot de beste reistijd voor Formentera, maar tijdens de herfstvakantie heb je een aardig goede kans op lekker nazomerweer.

Staat Ibiza bekend staat als een party-eiland, het kleine zusje Formentera met 12.200 inwoners op zo’n 7 kilometer ten zuiden van Ibiza profileert zich liever als een vakantieoord voor rustzoekende gezinnen. De laatste zorg van ouders hier is hoe hun kroost te vermaken. De talrijke stranden en het azuurblauwe water zijn een waar speel- en zwemparadijs voor de kleintjes. Naast watervertier zijn er talrijke andere activiteiten te ondernemen, waaronder  paardrijden, fietsen en wandelen. Torenhoge hotels vind je niet op Formentera, wel veel kleinschalige accommodaties en vakantiewoningen. Formentera heeft geen luchthaven, je vliegt naar Ibiza en vaart daarvandaan in 30 minuten naar de haven van Formentera. De brochure Formentera familiebestemming kan gedownload worden via www.formentera.es/nl

Achter op de scooter

Gezien de geringe afmetingen van het eiland – 83km² – is het een ideale fiets- en wandeleiland. Er is keuze uit 12 fiets- en 20 wandelroutes en omdat het eiland vlak is, zijn deze eveneens geschikt voor kinderen. Mocht je toch een dagje een auto willen huren, dan zullen de kinderen enorm genieten van rondrijden in een Mehari strandauto of bij pa en ma achterop een gehuurde scooter. Ook leuk is een bezoekje aan een vuurtoren waarvan er drie op het eiland te vinden zijn. Een daarvan – Far de la Mola op het meest oostelijke punt van het eiland – is gratis toegankelijk voor kinderen, het lijkt te balanceren op de rand van een klif en biedt een weergaloos uitzicht over de oceaan. Hier vindt men ook een gedenkteken ter er van de Franse schrijver Jules Verne want in een van zijn boeken – Hektor Servadac – wordt Formentera verwoest door een komeet. De routes zijn te verkrijgen via de website van het verkeersbureau www.formentera.es

Klifspringen
Verschillende organisaties bieden georganiseerde activiteiten voor kinderen vanaf 4 jaar: denk aan kajakken, windsurfen, paardrijden, zeilen, suppen, fietstochten en zelfs georganiseerd van een klif springen. In de haven van La Savina vind je een zeilschool waar je kunt leren windsurfen, kajakken en zeilen en tal van andere watersporten.

Kindvriendelijke stranden
De zee rondom Formentera is vrijwel altijd kalm, loopt geleidelijk af en is dus zeer geschikt voor kinderen. Het water is onvoorstelbaar blauw, te danken aan het ‘posidonia oceanica’ fenomeen – een haag van lange zeegrasplanten die het water filteren en het de mooie turquoise kleur geeft. Mooie stranden zijn onder meer Playa de ses Illetes in het westen, Playa de Llevante, Playa Migjorn en Cala Saona.

Duikles voor kinderen
De zee rond het eiland is zo helder dat je er wel tot 50 meter diep kunt kijken. Er zijn verschillende duiklocaties waaronder het Don Pedro wrak op een diepte van zo’n 43 meter. Er zijn ook beginnerscursussen voor kinderen waaronder de PADI-Bubbelmaker vanaf acht jaar.

Wie fotografeert de meeste hagedissen?
De hagedis is hét embleem en symbool van Formentera. Hagedissen spotten en fotograferen kan er uitstekend want ze zijn dol op de zon. De ‘Ibiza muurhagedis’ komt alleen op Formentera en Ibiza voor en zijn in verschillende kleuren te zien, waaronder prachtige groenblauwe en turquoise exemplaren, afhankelijk van de plek op het eiland.

Najaarsvakantie
Formentera maakt onderdeel uit van de Spaanse Balearen eilandengroep en ligt in de Middellandse Zee. Temperatuur tussen mei en oktober varieert van 22 tot 28 graden, dit maakt het tot een aangename najaarsvakantiebestemming. Ook de wintermaanden zijn aangenaam met gemiddeld 5 uur zon per dag.

Plaats een reactie